Overlijdensrisicoverzekering

Vandaag de dag kun je jezelf voor heel veel verschillende dingen verzekeren. Hoewel het niet nodig is om je werkelijk overal voor te verzekeren, zijn er wel bepaalde verzekeringen die erg belangrijk zijn. Zo kiezen veel mensen ervoor om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit wordt in de volksmond ook wel een levensverzekering genoemd. Maar wat is zo’n verzekering dan precies en zijn er ook verschillende soorten? Wat is het verschil met een uitvaart verzekering en is een medische keuring noodzakelijk? Hieronder kom je er alles over te weten!

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

overlijdensrisicoverzekering

Laten we eerst eens kijken wat dit nu eigenlijk voor verzekering is. In principe verzeker je jezelf hierbij tegen overlijden. Daarbij wordt er in het geval van het overlijden van de verzekerde een bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Hoe hoog dit bedrag is, is vooraf afgesproken met de verzekeraar. Je betaalt een maandelijkse of jaarlijkse premie en in ruil daarvoor neemt de verzekering het risico van overlijden op zich. Je bepaalt zelf de hoogte van het uit te keren bedrag én de looptijd van de verzekering.

Dit alles wordt vastgelegd op het zogeheten polis blad, wat het bewijs is dat de verzekering is afgesloten. Het is dus altijd belangrijk om dit goed te bewaren. Dankzij deze verzekering is het mogelijk om nabestaanden financieel goed achter te laten zodat ze na het overlijden van de verzekerde niet in de problemen. komen.

[product-list list-name=”affiliateproducten-overlijdensrisico”]

Bovenstaande premies zijn berekend met de geboortedatum: 01-01-1983, looptijd 20 jaar, niet-roker.

Wat is het verschil met een uitvaartverzekering?

Veel mensen verwarren een overlijdensrisicoverzekering met een uitvaartverzekering. Dat zijn echter twee verschillende dingen. Met het eerste wordt er een vooraf afgesproken bedrag uitgekeerd in het geval van overlijden. De nabestaanden mogen daarbij zelf weten waar ze dit geld aan besteden. Daardoor hoeven de mensen zich na het wegvallen van hun geliefde op financieel gebied in ieder geval geen zorgen te maken. Een verzekering voor een uitvaart is op haar beurt weer puur en alleen bedoeld voor de uitvaart zelf. De kosten van de uitvaart worden hiermee gedekt en het geld mag dan ook niet ergens anders voor worden gebruikt.

Welke verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende vormen overlijdensrisicoverzekeringen af te sluiten. Er zijn gelijkblijvende, lineair dalende en annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekeringen. Gelijkblijvend houdt in dat je, gedurende de looptijd van de verzekering, voor een vast bedrag bent verzekerd. Ook het bedrag dat in het geval van overlijden wordt uitgekeerd blijft hetzelfde.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekeringen zitten anders in elkaar. Hierbij daalt het bedrag dat bij eventueel overlijden wordt uitgekeerd ieder jaar opnieuw. Het bedrag dat daalt is overigens ieder jaar hetzelfde.

Bij een annuitaire verzekering tegen overlijden daalt het uit te keren bedrag ook gedurende looptijd. Daarbij wordt het percentage echter zelf gekozen, waardoor het bedrag aan het begin van de looptijd bijna niet daalt en dus niet ieder jaar met hetzelfde bedrag.

Let op de looptijd

Wanneer je jezelf wilt verzekeren tegen overlijden, is het belangrijk om jezelf vooraf goed te (laten) informeren over de looptijd van deze verzekering. Je dient namelijk te beseffen dat er bij iedere verzekering op dit gebied een maximale looptijd geldt. Er wordt enkel uitgekeerd wanneer er sprake is van overlijden binnen deze looptijd. Wanneer de looptijd is afgelopen, wordt er niets meer uitgekeerd als er sprake is van overlijden. Zorg er daarom ook altijd voor dat je hier goed over nadenkt voordatje een beslissing neemt.

Medische keuring

Voordat je een verzekering kunt afsluiten tegen het overlijden wordt door de verzekeraar het risico ingeschat. Wanneer je bijvoorbeeld met een bepaalde ziekte gediagnostiseerd bent en je nog maar kort te leven hebt, is het onmogelijk om zo’n verzekering af te sluiten. Om het risico op de juiste manier in te schatten, maken verzekeraars gebruik van verschillende methoden. Wanneer het om een relatief laag bedrag gaat, is het beantwoorden van een aantal gezondheidsvragen meer dan genoeg.

Als het echter om een hoger bedrag gaat, is een medische keuring noodzakelijk. Waar die grens precies ligt, verschilt per verzekeraar. Meestal is dat echter tussen de 250.000 en de 300.000 euro. Er zijn verder nog andere aspecten waardoor een verzekeraar vooraf om een medische keuring kan vragen. Het betreft hierbij gezondheidsrisico’s zoals een BMI die lager dan 18 of hoger dan 26 is of wanneer iemand ouder dan 50 jaar is.