Wat kost een crematie?

Kosten van een crematieDe afgelopen jaren kiezen steeds meer mensen voor een crematie. Het is zelfs de meest gekozen manier van lijkbezorging in Nederland. Voor een crematie moet er altijd van alles geregeld worden, waardoor je gemakkelijk het overzicht kwijt kunt raken. Je kunt vaak uit verschillende opties kiezen, maar het is niet altijd duidelijk hoe hoog de kosten van een crematie zullen uitvallen. Het is daarom belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van alle kosten, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Kosten van een crematie

Een crematie kost in Nederland gemiddeld 6.000 euro. De kosten van een crematie zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. De crematiekosten kunnen dus uiteen lopen, maar ze bedragen gemiddeld al snel 4.000 tot 11.000 euro.

Overzicht crematiekosten 2019

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van een crematie in 2019.

OnderdeelGemiddelde kosten
1. Diensten van de uitvaartverzorger€1.500
2. Rouwadvertentie in een landelijk dagblad€1.500
3. Crematorium kosten€1.100
4. Rouwadvertentie in een regionaal dagblad€800
5. Luxe catering€625
6. Opbaren van de overledene (6 dagen in uitvaartcentrum)€570
7. Standaard kist€500
8. Opbaren van de overledene (thuis)€480
9. Standaard catering€425
10. Dragers (4 personen)€345
11. Plaatsen urn in urnenmuur (5 jaar)€340
12. Rouwkaarten en bedankkaarten (100 stuks)€250
13. Laatste vervoer overledene Volgauto’s (per stuk)€235
14. Vervoer naar het uitvaartcentrum of woonhuis€205
15. Urn€200
16. Verzorging van overledene€180
17. Toeslagen avond- of weekend werkzaamheden€170
18. Rouwbloemstuk€100
19. Uitstrooien as€90
20. Gebruik condoleanceregister€37

Wanneer je een goed beeld hebt gekregen van de gemiddelde kosten van een crematie, kun je beginnen met het vergelijken van uitvaartverzekeringen.

Uitvaartverzekering vergelijken

Crematiekosten

De gemiddelde kosten voor een uitvaartverzorger bedragen 1.500 euro voor een crematie. Uitvaartverzorgers rekenen voor het weekend of voor de avond vaak een toeslag van gemiddeld 170 euro, waardoor de kosten van een crematie hoger kunnen uitvallen.

Kosten crematieEen rouwadvertentie in een landelijk dagblad kost ongeveer 1.500 euro. Ook voor een advertentie in een regionaal dagblad betaal je gemiddeld 800 euro. Als je kiest voor een luxe catering, dan betaal je al snel 625 euro. Wil je liever een goedkope catering? Kies dan voor een standaard catering van ongeveer 425 euro.

De verzorging van de overledene bedraagt ongeveer 180 euro. Voor een standaard kist betaal je gemiddeld 500 euro. Het opbaren van een overledene in het uitvaartcentrum (voor 6 dagen) kost ongeveer 570 euro. Als je de overledene thuis opgebaard wilt hebben, dan kost dit gemiddeld 480 euro. Let goed op of het maximaal aantal bezoeken bij de prijs zijn inbegrepen.

Het vervoer van de overledene naar een uitvaartcentrum of woonhuis kost ongeveer 205 euro. Het laatste vervoer van de overledene kost ongeveer 235 euro en hangt af van de hoeveelheid volgauto’s, de kleur van de auto en het aantal kilometers.

Verder bedragen de kosten voor rouw- en bedankkaarten rond de 250 euro per 100 stuks. De kosten voor het gebruik maken van het crematorium en de aula bedragen ongeveer 1.100 euro. Een standaard rouwbloemstuk kost gemiddeld 100 euro. Een urn kost gemiddeld 400 euro en het uitstrooien van de as bedraagt ongeveer 90 euro.

Wat kost een eenvoudige crematie in Nederland?

Een eenvoudige crematie in Nederland kost ongeveer 4.000 euro. Je bespaart dan op de kosten van je persoonlijke wensen zoals een rouwadvertentie of rouwkaarten. Daarnaast kun je bij een eenvoudige crematie zelf bepalen welke onderdelen je wilt weglaten of toevoegen.

Waaruit bestaan de kosten van een crematie?

De kosten van een crematie bestaan uit de basiskosten, kosten rondom de persoonlijke wensen en de aanvullende kosten van een crematie.

Wat zijn de basiskosten van een crematie?

Wanneer er iemand overlijdt dan moet er altijd een bepaald bedrag aan basiskosten worden betaald. Het maakt hierbij niet uit wat voor uitvaart je hebt gekozen, zowel voor een crematie als een begrafenis moeten er basiskosten worden betaald. De gemiddelde basiskosten bedragen ongeveer 2.000 tot 4.000 euro. Het bedrag kan hoger uitvallen als het lichaam langer moet worden opgebaard of als de uitvaart op een zaterdag of zondag wordt gehouden.
De basiskosten bestaan uit:

 • De uitvaartverzorger
 • De laatste verzorging van de overledene
 • De bezorging van de kist
 • Het transport van de overledene naar het crematorium
 • De crematie zelf
 • De opbaring
 • Het gebruik van een ruimte voor het nemen van afscheid
 • Administratieve kosten

Wat zijn de persoonlijke kosten van een crematie?

De persoonlijke kosten van een crematie zijn afhankelijk van de persoonlijke wensen van de overledene en de nabestaanden. Zo kunnen de kosten voor een kist uiteen lopen omdat ze afhankelijk zijn van het materiaal waarvan de kist is gemaakt. Daarnaast betaal je meer als je kiest voor een rouwadvertentie in een landelijk dagblad dan wanneer je kiest voor een advertentie in een regionaal dagblad. De kosten voor de catering kunnen ook verschillen. De persoonlijke kosten bestaan uit:

 • De kist
 • Het aantal dragers bij de kist
 • De rouwkaarten
 • De rouwadvertentie
 • De bloemen
 • De catering
 • De muziek bij de plechtigheid

Wat zijn de aanvullende kosten van een crematie?

Kosten crematie Onder de aanvullende kosten van een crematie vallen de kosten voor de bestemming van de as. De as blijft na de crematie minimaal één maand bewaard in het crematorium, daarna hebben nabestaanden 6 maanden de tijd om te bepalen wat er met de as gebeurt. De as kan bijvoorbeeld op zee of in een strooiveld uitgegooid worden, maar je kan deze ook bewaren in een urn of kiezen voor een urnengraf bij een begraafplaats.

Wat kost een technische crematie?

De kosten van een technische crematie lopen uiteen, maar liggen meestal tussen de 500 en 1.000 euro. Een technische crematie is een normale crematie, waarbij er geen afscheidsceremonie wordt gehouden in de aula van het crematorium. De overledene wordt dan zonder crematorium dienst of koffietafel gecremeerd; meestal gebeurt dit vroeg in de ochtend, vóór de uitgebreidere crematies. Crematoria hebben een technische crematie vaak niet op hun website staan, maar dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is. Voor meer informatie kun je contact opnemen met een crematorium.

Zijn de crematiekosten aftrekbaar?

Tot 2009 was het mogelijk om de crematiekosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Tegenwoordig is dit niet meer mogelijk, maar de kosten van een crematie zijn wel aftrekbaar bij de aangifte erfbelasting. Dit betekent dat je de kosten van de crematie mag aftrekken van de erfenis. Er zijn echter wel uitzonderingen op deze regel: de kosten die niet direct door overlijden ontstaan, zijn niet aftrekbaar bij de aangifte erfbelasting. Ook alle kosten die door de uitvaartverzekeraar worden vergoed, zijn niet aftrekbaar bij de aangifte erfbelasting.

Kosten die wel aftrekbaar zijn:

 • Kleding voor de overledene
 • Verzorging van de overledene
 • Rouwadvertenties, bloemen, condoleanceregister en (verzendkosten voor) rouwkaarten en bedankkaarten
 • Urn of kist, graf of andere rustplaats, grafsteen en plaatsen grafsteen
 • Koffietafel
 • Huur van de aula
 • Kerkdienst (huur en kosten sprekers) tot 1 jaar na het overlijden

Kosten die niet aftrekbaar zijn:

 • Kosten die zijn gemaakt voor het afwikkelen van de erfenis
 • De versiering van het graf en het grafmonument
 • Onderhoud van het graf
 • Kosten die worden gemaakt voor het afwikkelen van de erfenis
 • Verklaring van erfrecht en notariskosten
 • Administratieve kosten voor het opruimen van de inboedel

Kosten van een crematie verzekeren

Je kunt de kosten van een crematie verzekeren met een uitvaartverzekering. Je bent niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten, maar je zorgt er op deze manier wel voor dat je nabestaanden niet onverwachts voor de kosten moeten opdraaien. Ook als je genoeg spaargeld hebt om de crematie te financieren, kan het toch handig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Nabestaanden kunnen namelijk niet bij het spaargeld, omdat bank- en spaarrekeningen van de overledene geblokkeerd worden. Daardoor moeten de nabestaanden de kosten van de uitvaart vaak voorschieten.

Besparen op crematiekosten

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op de crematiekosten. Ten eerste kun je kiezen voor een technische crematie, dit is meestal de goedkoopste optie. Als je liever een uitgebreidere crematie met een afscheidsceremonie wilt, kun je beter kiezen voor een standaard crematie. Bij een standaard crematie is het ook mogelijk om te besparen op de kosten. Door geen rouwadvertentie te plaatsen in een dagblad, kan je veel geld besparen. Ook kan er bezuinigd worden op de volgauto’s, catering, rouwkaarten en dankbetuigingen.

Crematieverzekering vergelijken

Wil je weten wat de kosten zijn van een crematieverzekering? Op Overstappen.nl kun je gemakkelijk verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken. Voordat je uitvaartverzekeringen gaat vergelijken is het belangrijk om vast te stellen wat je wensen zijn. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Je kunt kiezen uit een kapitaalverzekering, naturaverzekering of combinatieverzekering. Daarnaast is het belangrijk om te weten voor welk bedrag je verzekerd wilt zijn. Je kunt beginnen met het vergelijken van uitvaartverzekeringen, wanneer je een duidelijk inzicht hebt in je persoonlijke wensen.

Uitvaartverzekering vergelijken