Kosten uitvaart

Het regelen van een uitvaart is vaak niet gemakkelijk. Er moeten veel keuzes worden gemaakt en het is vaak niet duidelijk hoe hoog de kosten zullen uitvallen. Op deze pagina vind je een duidelijk overzicht van de kosten van een uitvaart.

Wat kost een uitvaart in 2019?

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van de soort uitvaart die je kiest. Zo vallen begrafeniskosten vaak hoger uit dan crematiekosten . Kosten uitvaart Een uitvaart in Nederland kost in 2019 gemiddeld 7.500 euro. Als je de keuze tussen een begrafenis of een crematie al hebt gemaakt dan kun je beginnen met het vergelijken van uitvaartverzekeringen.

Uitvaartverzekering vergelijken

Gemiddelde kosten uitvaart 2019

In de onderstaande tabel staan de gemiddelde kosten van een uitvaart in 2019. Dit zijn de algemene kosten van een uitvaart. Er kunnen dus nog extra kosten bijkomen, dit is afhankelijk van de soort uitvaart die je kiest.

OnderdeelGemiddelde kosten
1. Diensten van de uitvaartverzorger€1.500
2. Rouwadvertentie in een landelijk dagblad€1.500
3. Rouwadvertentie in een regionaal dagblad€800
4. Luxe catering€625
5. Opbaren van de overledene (6 dagen in uitvaartcentrum)€600
6. Standaard kist€500
7. Standaard catering€425
8. Opbaren van de overledene (thuis)€400
9. Dragers (4 personen)€345
10. Rouwkaarten en bedankkaarten (100 stuks)€250
11. Laatste vervoer overledene Volgauto’s (per stuk)€235
12. Vervoer naar het uitvaartcentrum of woonhuis€205
13. Verzorging van overledene€180
14. Toeslagen avond- of weekend werkzaamheden€170
15. Rouwbloemstuk€100
16. Gebruik condoleanceregister€37

Wat zijn de basiskosten van een uitvaart?

Voor iedere uitvaart moet je een bepaald bedrag aan basiskosten betalen, het maakt hierbij niet uit of je voor een crematie of een begrafenis kiest. Kosten uitvaart Een uitvaartverzorger rekent bijvoorbeeld een vast tarief voor zijn of haar diensten. Er zit wel een verschil in de basispakketten van de uitvaartondernemingen. Zo betaal je bij de ene uitvaartonderneming meer voor het basispakket dan bij de andere.

Uitvaart vooraf bespreken

Door je uitvaart vooraf te bespreken, maak je het makkelijker voor de nabestaanden en kun je mogelijk ook besparen op de kosten. Onderwerpen die je bijvoorbeeld van te voren kunt bespreken zijn:

  • Kies je voor een begrafenis of voor een crematie?
  • Wat voor soort kist heeft je voorkeur?
  • Wil je opgebaard worden? Zo ja, waar wil je dan opgebaard worden?
  • Heb je verder nog persoonlijke wensen? Denk hierbij aan de muziek, de afscheidsbijeenkomst en het condoleanceregister
  • Wil je een uitvaartverzekering afsluiten?

Verschil tussen begrafenis- en crematiekosten

Een begrafenis kost gemiddeld meer dan een crematie, omdat er bij een begrafenis ook nog grafkosten betaald moeten worden. Doordat er bij een begrafenis minimaal vier mensen nodig zijn om de kist de dragen, is een begrafenis ook duurder. Een andere reden voor het hoger uitvallen van de kosten bij een begrafenis is de kist. Er wordt bij een begrafenis namelijk vaker voor een luxe kist gekozen dan bij een crematie.

Nu je op de hoogte bent van het verschil tussen begrafenis- en crematiekosten, kun je beginnen met het vergelijken van uitvaartverzekeringen.

Uitvaartverzekering vergelijken