Uitvaartverzekering

Vergelijken

  • Onafhankelijk verschillende uitvaartverzekeraars vergelijken
  • Vergelijk op prijs, uitgekeerd bedrag en doorlooptijd
  • Snel en gemakkelijk binnen enkele minuten geregeld
Vergelijken

Afsluiten

  • Sluit direct af bij een uitvaartverzekeraar
  • Binnen 5 minuten geregeld
  • Kies de goedkoopste uitvaartverzekeraar
Afsluiten

Wat is een uitvaartverzekering?

Hoe vervelend het ook is om bij stil te staan, een uitvaartverzekering nemen is erg verstandig; het is de enige polis waar iedereen aanspraak op zal maken. Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een begrafenis of crematie. Zoals bij iedere verzekering betaal je maandelijks een premie. Bij overlijden vergoeden verzekeraars je uitvaart of keren ze een vooraf bepaald bedrag uit om de uitvaart mee te bekostigen. Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.

Een uitvaartverzekering wordt vaak verward met een overlijdensrisicoverzekering. Bij een overlijdensrisicoverzekering krijgen nabestaanden, na je dood, een bedrag uitgekeerd. Zij mogen zelf beslissen waar ze dit aan uitgeven.

Meer weten over verschillende uitvaarttechnieken? Lees hier meer over resomeren, een methode waarbij het lichaam wordt opgelost in een chemisch bad.

Vragen omtrent een uitvaartverzekering

Waarom een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering sluit je niet af voor jezelf, maar voor je nabestaanden. Zij willen, als het moment daar is, op een goede manier afscheid kunnen nemen. De kosten van de uitvaart zijn natuurlijk afhankelijk van jouw wensen en die van je naasten. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland rond de
€ 8.500. Dat is een bedrag waar je jouw nabestaanden niet mee wilt opzadelen. Ook kan de verzekeraar een hoop regelwerk uit handen neme

Hoeveel kost een uitvaart?

Een begrafenis of crematie kost veel geld, maar de kosten zijn per persoon verschillend. Het is afhankelijk van het soort afscheid dat je wilt, de services die afgenomen worden en andere wensen. Om je toch een beeld te geven van hoeveel een uitvaart kost, hebben wij drie belangrijke factoren op een rijtje gezet: de algemene kosten, de kosten voor een begrafenis en de kosten voor een uitvaart. De algemene kosten maak je altijd en daar komen de kosten voor een crematie of begrafenis nog bij.

Algemene kosten

De algemene kosten hangen niet af van je keuze voor een begrafenis of crematie. Je moet het zien als de basis voor je afscheid: bovenop de algemene kosten, komen de kosten voor een begrafenis of crematie. O.a. uitvaartverzorgers, volgauto’s en het vervoer naar een uitvaartcentrum vallen onder hieronder. De algemene kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van je locatie en de producten die je afneemt.

Begrafeniskosten

Als je kiest voor een begrafenis, ben je duurder uit dan bij een crematie. De kosten zijn ook in dit geval afhankelijk van de locatie en de service/producten die worden afgenomen. O.a. de kist, grafkosten, grafsteen en (terugkerende) grafkosten vallen onder de begrafeniskosten. Begrafeniskosten bestaan uit vier extra kostenposten en worden opgeteld bij de algemene kosten.

Crematiekosten

Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. De kosten verschillen flink per persoon, aangezien deze afhankelijk zijn van de producten/service die worden afgenomen en de kosten van het crematorium. Bij een crematie moet je denken aan kosten voor o.a. een urnenmuur, het verstrooien van as, een afscheidsbijeenkomst en het huren van een crematorium.

Welke uitvaartverzekeraars zijn er?

Monuta

Monuta is als uitvaartverzorger en uitvaartverzekeraar de steun bij ieder afscheid. Het is hun missie dan ook om voor iedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk te maken. Met ruim 1.5 miljoen leden is Monuta één van de grootste en met ruim 90 jaar ervaring dé uitvaartverzekeraar van Nederland. Monuta neemt voor u de zorg uit handen en helpt u bij het regelen van de uitvaart. Via Monuta kun je jouw uitvaartwensen vrijblijvend en kosteloos alvast vastleggen. Persoonlijke aandacht en inlevingsvermogen is erg belangrijk voor Monuta.

DELA

DELA is in 1937 opgericht onder de naam ‘Draag Elkanders Lasten’. Waar het begon als begrafenisvereniging, werd het in 1942 omgevormd naar een coöperatie: een club zonder winstoogmerk, waarin de leden voor elkaar opkomen. Als coöperatie deelt DELA de winst die zij maken met hun leden. DELA wil een einde maken aan het openlijke standsverschil waarmee mensen worden begraven en hebben solidariteit, verbondenheid en zorg voor elkaar als uitgangspunten.

PC Uitvaart is in 1931 opgericht als vereniging met als doel het zorgdragen voor een betaalbare uitvaart voor haar leden. Een groep werknemers van de Zuidergasfabriek wilden dit anders en richtten de ‘Coöperatieve Vereniging U.A. voor Lijkbezorging’ op. Al gauw kende de vereniging duizenden leden. Na verhuizing naar de P.C. Hooftstraat raakte zij meer en meer bekend als ‘Coöperatie PC’, later werd dit ‘PC Hooft’ en nu ‘PC Uitvaart’ met de slogan: Alles voor een goed afscheid.

Onderlinge-sgravenhage

In 1895 werd Onderlinge ‘s-Gravenhage opgericht. In 1995 werd met een uitvaartverzekering de basis gelegd voor het bedrijf. Onderlinge ‘s-Gravenhage is ondertussen gegroeid tot een pensioen- én levensverzekeraar die meerdere zekerheidbiedende producten aanbiedt.
Het bedrijf heeft als missie om mensen in staat te stellen een levensverzekering af te sluiten met de mogelijkheid om voor 95% mee te delen in de te verdelen maatschappijwinst.

Ardanta

Bij Ardanta staat de klant ten allen tijde centraal. Als grootste uitvaartverzekeraar van Nederland is Ardanta al 50 jaar specialist in uitvaartverzekeringen. Door persoonlijke wensen realiteit te laten worden is Ardanta er altijd voor haar klanten. Ardanta heeft een warme identiteit en steekt de handen uit de mouwen als het moet. Ardanta regelt zo veel mogelijk praktische zaken rondom je uitvaartverzekering. Zodat jij en jouw nabestaanden zo goed mogelijk geholpen worden.

Yarden

Al bijna honderd jaar organiseert en verzorgt Yarden begrafenissen en crematies. Daarnaast geeft Yarden voorlichtingen en verzekeren zij uitvaarten. Yarden ondersteunt en inspireert de nabestaanden tijdens de uitvaart, omdat Yarden gelooft dat een goed afscheid mensen verder helpt. Yarden probeert een persoonlijke afscheid voor iedereen bereikbaar en haalbaar te maken. Dat doen zij met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers, 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 9 begraafplaatsen in Nederland. Daarnaast heeft Yarden een vereniging van bijna één miljoen leden.

Twenthe uitvaartverzekering

Twenthe Uitvaartverzekering is al 75 jaar actief. Het bedrijf is alleen uitvaartverzekeraar en geen uitvaartverzorger, zij houden zich dus niet bezig met de organisatie van een begrafenis, maar betalen alleen de rekeningen. De verzekeraar biedt geen standaardpakketten aan en je bent niet verplicht tot een bepaalde uitvaartondernemer. Dankzij de keuzevrijheid kan je een Twenthe polis combineren met bestaande polissen/het lidmaatschap van een uitvaartverzekering.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een uitvaartverzekering?

De hoogte van de premie is afhankelijk van verschillende factoren: de verzekeraar, welke dekking je wilt, hoe oud je bent, wat voor uitvaart je wilt en wie je wilt meeverzekeren. Al deze factoren hebben invloed op het premiebedrag. Hieronder leggen wij alles verder voor je uit, zodat je een weloverwogen keuze kan maken voor een uitvaartverzekeraar.

Type uitvaartverzekeringen

De meeste uitvaartverzekeraars hanteren drie verschillende verzekeringen: een natura-, een kapitaal- en een combinatie uitvaartverzekering. Het verschil tussen deze vormen zit hem voornamelijk in de manier waarop de verzekeraar bij overlijden uitkeert. Elke vorm heeft voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Natura uitvaartverzekering

Een natura uitvaartverzekering keert geen geld uit, maar levert bepaalde diensten. De uitvaartondernemer stemt de uitvaart af met de verzekeraar en declareert het bedrag direct.

  • relatief lage premie
  • geen omkijken naar de kosten
  • weinig zelf te regelen
  • weinig invloed op de invulling
  • beperkte keuze uitvaartondernemer
  • beperkte keuze invulling uitvaart
  • mogelijk bijkomende kosten

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen nabestaanden de uitvaart betalen. De nabestaanden zullen de uitvaart zelf moeten regelen, mocht je dit zelf niet geregeld hebben.

  • vrijheid bij invulling uitvaart
  • vrije keuze uitvaartondernemer
  • duidelijkheid over uit te keren bedrag
  • vaak hogere premie
  • uitvaart zelf regelen

Combinatie uitvaartverzekering

De naam zegt het al: de combinatie uitvaartverzekering is een combinatie van een natura uitvaartverzekering en de kapitaal uitvaartverzekering. De standaard diensten worden geregeld door de verzekeraar, maar je nabestaanden krijgen ook geld voor aanvullende persoonlijke wensen.

  • vrijheid bij invulling uitvaart
  • vrije keuze uitvaartondernemer
  • extra geld voor bijzondere wensen
  • standaard diensten geregeld
  • vaak de hoogste premie
Vind de beste uitvaartverzekering

Je leeftijd

Iedereen kan vanaf 18 jaar een uitvaartverzekering nemen. Het komt echter vaak voor dat ouders hun kinderen tot 25 jaar meeverzekeren. Op het moment dat je financieel op eigen benen staat, is het verstandig een uitvaartverzekering af te sluiten. Hoewel je hier op die leeftijd misschien nog niet bij stil wilt staan, is het geen fijn gevoel het risico te lopen dat bijvoorbeeld je ouders met hoge kosten worden opgescheept.

Hoe jonger je bent, hoe lager de premie

Daarnaast geldt dat de maandelijkse premie lager is als je jonger bent. Sterker nog: je leeftijd is de belangrijkste factor bij de berekening van je premie. Of je nu op je 25e begint of op je 40e, de totale premie die je hebt afgedragen op het moment dat je overlijdt zal nagenoeg hetzelfde zijn. En door vroeg te beginnen, dek je ook zo vroeg mogelijk het risico af.

Een uitvaartverzekering nemen op latere leeftijd

Het zit in de natuur van de mens om de dood en alles wat daarmee samenhangt te verdringen. Daarom kan het zijn dat je nooit toekomt aan het nemen van een begrafenispolis. Als je dit pas op latere leeftijd doet, zal de premie wel aanzienlijk hoger liggen. Ook zullen verzekeraars je vragen om een gezondheidsverklaring die van invloed kan zijn op je premie.

Als je ouder bent dan 65

Sommige verzekeraars zullen je aanvraag afwijzen als je ouder bent dan 65 en vrijwel geen enkele zal je verzekeren als je ouder bent dan 70. In dat geval kun je een uitvaartdeposito nemen bij een bank. Dit is hetzelfde als een spaardeposito, alleen wordt het bedrag pas beschikbaar bij overlijden. Als er na de uitvaart geld overblijft, komt dit toe aan je nabestaanden.

Invulling van je uitvaart

Een uitvaart drukt vaak een belangrijke stempel op herinneringen aan overleden naasten. Hoe jij en je nabestaanden hier vorm aan geven is daarom erg belangrijk en uiterst persoonlijk. Helaas geldt ook voor een begrafenis of crematie dat hoe meer je af wilt wijken van de norm, hoe duurder het vaak is. Het is daarom goed om in gesprek te gaan met je naasten over hoe je invulling wilt geven aan je uitvaart. Dat hoeft helemaal geen zwaar gesprek te zijn, zeker als je nog jong bent. De afstand tot de werkelijkheid is dan nog groot genoeg om hier op een luchtige manier over te fantaseren. Op basis van je wensen kun je vervolgens inschatten welk bedrag je nodig hebt. Hoe meer je uiteindelijk uitgekeerd wilt krijgen, hoe hoger je premie zal zijn.

Partners en kinderen meeverzekeren bij een uitvaartverzekering

Jij en je partner kunnen samen een uitvaartverzekering aanvragen. Je betaalt dan wel allebei een premie. Je kunt ook je partner bijschrijven op je uitvaartverzekering als je er al een hebt. Veel mensen vinden het prettig om samen bij dezelfde verzekeraar te zitten, omdat dit administratief handiger is. Het overlijden van een kind is waarschijnlijk het meest ingrijpende wat je kan overkomen. Toch kun je ook hier beter even bij stilstaan. Het meeverzekeren van kinderen is vaak namelijk gratis en anders kost het erg weinig. Als je ouders een uitvaartverzekering voor je hebben afgesloten, kun je die polis op je 25e overnemen.

Uitvaartverzekeringen in november 2019

supplier-logo
€7,99
per maand
Uitgekeerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Levenslang
Kind gratis meeverzekerd? Nee
– advertentie –
supplier-logo
€9,10
per maand
Uitgekeerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Tot 85 jaar
Kind gratis meeverzekerd? Ja
– advertentie –
supplier-logo
€9,67
per maand
Uitgekeerd bedrag €8.000
Doorlooptijd Tot 85 jaar
Kind gratis meeverzekerd? Ja
– advertentie –
supplier-logo
€9,80
per maand
Uitgekeerd bedrag €8.000
Doorlooptijd Tot 80 jaar
Kind gratis meeverzekerd? Ja
– advertentie –
Bovenstaande premies zijn gebaseerd op de meest gekozen pakketten per verzekeraar voor iemand met de geboortedatum: 01-01-1990 (29 jaar). Gecontroleerd op: maandag 1 november 2019.