Begrafenispolis

Wat is een begrafenispolis

Eén ding weten we zeker: aan het leven komt een einde. Om de kosten van een begrafenis of crematie te dekken, sluiten veel mensen een begrafenispolis (ofwel uitvaartverzekering genoemd) af. Bij overlijden vergoeden verzekeraars je uitvaart of keren ze een bedrag uit dat vooraf bepaald is, waarmee je de uitvaart (deels) kan betalen.

Veel mensen gebruiken begrafenispolis als een ander woord voor uitvaartverzekering, maar eigenlijk is een begrafenispolis het polisblad van je verzekering. Op dit polisblad vind je alle details van je begrafenisverzekering; er staat wat je hebt verzekerd, voor welk bedrag, welke premie je moet betalen en welke voorwaarden gelden.

Waarom een begrafenispolis afsluiten?

begrafenispolis
Voor een uitvaart ben je al snel €8.500 kwijt. Dat is een bedrag dat niet iedereen zomaar kan missen. Als je zelf geen bedrag voor de uitvaart opzij hebt gezet, komen de kosten bij je nabestaanden terecht. Dat is iets waar je je vrienden en familie niet mee op wilt zadelen en om die reden kan je dan ook een begrafenispolis afsluiten; zodat alles goed geregeld is qua kosten.

Als je een begrafenispolis afsluit, betaal je een maandelijkse premie. Er zijn drie soorten begrafenispolissen, welke wij hieronder zullen toelichten.

Begrafenispolissen in november 2019

7,99 p/mnd
Uitgekeerd bedrag

€ 8.000

Doorlooptijd

Levenslang

Kind gratis meeverzekerd?

Nee

9,10 p/mnd
Uitgekeerd bedrag

€ 8.000

Doorlooptijd

Tot 85 jaar

Kind gratis meeverzekerd?

Ja

9,67 p/mnd
Uitgekeerd bedrag

€ 8.000

Doorlooptijd

Tot 85 jaar

Kind gratis meeverzekerd?

Ja

9,80 p/mnd
Uitgekeerd bedrag

€ 8.000

Doorlooptijd

Tot 80 jaar

Kind gratis meeverzekerd?

Ja

Meer vergelijken?

De verschillende soorten begrafenispolissen

Bij de meeste verzekeraars kan je drie soorten begrafenispolissen afsluiten: een natura verzekering, een kapitaal verzekering en een combinatie verzekering.

Natura verzekering

Bij een natura verzekering krijg je geen geld uitgekeerd, maar diensten. De uitvaartondernemer stemt samen met de verzekeraar de uitvaart af, waarna het bedrag direct gedeclareerd wordt.

Deze begrafenispolis heeft de laagste premie, je hebt geen omkijken naar de kosten en je hoeft weinig zelf te regelen. Aan de andere kant heb je weinig invloed op de invulling, heb je beperkte keuze qua uitvaartondernemer en invulling uitvaart én zijn er mogelijk bijkomende kosten.

Kapitaal verzekering

Bij een kapitaal begrafenispolis krijg je een vooraf vastgesteld bedrag, waarmee nabestaanden de uitvaart kunnen betalen. De nabestaanden zullen de uitvaart zelf moeten regelen.

Het fijne aan een kapitaal begrafenispolis is dat je vrijheid hebt bij de invulling van de uitvaart, je zelf een uitvaartondernemer mag kiezen en je duidelijkheid hebt over het bedrag dat besteed mag worden. Je betaalt wel een hogere premie voor deze verzekering en de uitvaart moet door je nabestaanden geregeld worden.

Combinatie verzekering

Deze begrafenispolis is een combinatie van bovenstaande verzekeringen: de standaarddiensten worden geregeld door de verzekeraar, maar er is ook geld voor aanvullende, persoonlijke wensen.

Voordelen van de combinatie verzekering is dat je vrijheid hebt bij de invulling van de uitvaart, je vrije keuze hebt voor een uitvaartondernemer, er extra geld is voor bijzondere wensen en dat de standaarddiensten geregeld zijn. Daarentegen is dit wel de begrafenispolis met de hoogste premie.

Op welke leeftijd een begrafenispolis afsluiten?

begrafenispolis
De premie van een begrafenispolis is o.a. afhankelijk van het bedrag dat je wilt laten uitkeren en je leeftijd. Des te jonger je bent, des te minder premie je hoeft te betalen. Het totale bedrag dat je aan premie betaalt, is echter nagenoeg hetzelfde: of je nou op je 21e begint of op je 42e.

Op jonge leeftijd ben je dus het goedkoopst uit qua maandelijkse premie, maar ook op latere leeftijd kan je prima een begrafenispolis afsluiten. Wel zullen verzekeraars je waarschijnlijk om een gezondheidsverklaring vragen, welke invloed kan hebben op je premie.

Ben je ouder dan 65 jaar? Dan bestaat de kans dat sommige verzekeraars je af gaan wijzen. Als je ouder bent dan 70, zal vrijwel geen enkele verzekeraar je meer accepteren. In dit geval kan je het beste een spaardeposito afsluiten; bij een spaardeposito komt het gespaarde bedrag pas vrij na overlijden. Het geld dat overblijft, gaat naar je nabestaanden.

De maandelijkse premie naar leeftijd

Welke verzekeraar de laagste premie rekent, verschilt per leeftijd. Wij zochten uit hoe hoog de premie per verzekeraar is voor elke leeftijd; in de grafiek zie je welke verzekeraar het voordeligst is per leeftijd.

Moet je je begrafenispolis bewaren?

begrafenispolis
Het is sowieso aan te raden om de begrafenispolis te bewaren, aangezien je op de polis alle afspraken vindt die je hebt gemaakt met de verzekeraar. Dit is voor jezelf handig, maar ook voor je nabestaanden mocht je overlijden; op de polis staat alle informatie die voor hen handig is om te weten. Het is echter niet verplicht om je polis te bewaren.

Kun je de polis van een overledene niet vinden en wil je weten of hij/zij een begrafenispolis heeft afgesloten? Je kan bij de Bond van Verzekeraars navraag doen; zij gaan vervolgens kijken of er een polis op de naam staat van de overledene.

Je begrafenispolis afkopen

begrafenispolis
Wil je je huidige begrafenispolis opzeggen? Dan moet je je begrafenispolis afkopen. Je verzekering wordt dan gestopt en je hoeft geen premie meer te betalen, maar je krijgt ook geen geld meer uitgekeerd als je overlijdt.

Je begrafenispolis afkopen is over het algemeen alleen mogelijk als je een kapitaal begrafenispolis hebt, aangezien daarbij geld wordt uitgekeerd. Bij een natura verzekering worden diensten uitgekeerd en het is meestal niet mogelijk om die af te kopen. Mocht je naar het buitenland verhuizen, dan is het soms wel mogelijk om je natura verzekering stop te zetten.

Wanneer je d.m.v. een brief aan je verzekeraar hebt doorgegeven dat je je begrafenispolis af wilt kopen, gaat de verzekeraar de afkoopwaarde berekenen. De afkoopwaarde is de huidige waarde van je verzekering. Deze waarde wordt bepaald door de premie die je hebt betaald en het eventuele rendement. Kosten die je verzekeraar heeft gemaakt, worden van het bedrag afgehaald. Let op: de afkoopwaarde is over het algemeen behoorlijk laag.

Een begrafenispolis kiezen via Overstappen.nl

Wij bemiddelen niet en geven geen advies over begrafenispolissen, dus je kan niet bij ons terecht voor advies met betrekking tot begrafenispolissen. Op onze website geven wij enkel een overzicht van vier Nederlandse uitvaartverzekeraars. De premies op deze pagina zijn gebaseerd op basis van ijkgegevens. Met andere woorden: dit zijn gegevens die gebaseerd zijn op een gemiddelde Nederlander.

Wij hebben de volgende ijkgegevens gebruikt:
Geslacht: Vrouw
Geboortedatum: 01-01-1990
Verzekerd bedrag: € 8000,- (Tenzij niet mogelijk, dan de meest vergelijkbare optie gekozen)

Heb je vragen? Onze klantenservice zal geen advies geven betreffende begrafenispolissen. Wij raden je aan om contact op te nemen met een specialist.

Begrafenispolis afsluiten