Sim only

Sim only vergelijken

Geen nieuwe telefoon nodig, maar wel een sim only abonnement?

Wat is sim only?

Bij een sim only abonnement krijg je alleen een simkaart; de mobiele telefoon moet je dus zelf aanschaffen. Je simkaart heeft een eigen mobiel telefoonnummer en daaraan zijn je abonnementsgegevens gekoppeld.

Houd er wel rekening mee dat je een simlockvrije telefoon nodig hebt als je kiest voor een sim only abonnement. Als telefoons los verkocht worden, zijn dit in de meeste gevallen simlockvrije telefoons.

Telefoons die in combinatie met een abonnement zijn gekocht, zijn vaak niet simlockvrij. Deze kun je simlockvrij laten maken om toch gebruik te kunnen maken van een simkaart van een andere provider; dit kun je doen via jouw huidige provider.

Als je een abonnement in combinatie met een telefoon hebt gekocht zijn de mobiele providers na één jaar verplicht om gratis de simlock eraf te halen. Binnen het eerste jaar kan er een bedrag gevraagd worden om de telefoon simlock vrij te maken. Ook als je op een later moment je mobiele telefoon wilt verkopen is het handig om een simlockvrije telefoon te hebben, simlockvrije telefoons verkopen namelijk een stuk beter!

Sim only vs. abonnement?

Omdat je alleen een simkaart aanschaft, is een sim only goedkoop in vergelijking met andere mobiele abonnementen. Je hoeft niet voor een mobiele telefoon te betalen, wat je terugziet in de maandelijkse kosten. Een sim only kan, per maand, tot wel 50% goedkoper zijn dan een abonnement met telefoon. Een abonnement vergelijken met sim only loont dan ook zeker. Het grote voordeel van een goedkope sim only is dat je goedkoop kan bellen, sms’en en internetten. Omdat aanbieders geen dure telefoons hoeven te leveren, kunnen ze meer korting geven op het bedrag dat je maandelijks moet betalen voor het sim only abonnement.

Sim only vergelijken

Steeds meer Nederlanders kiezen voor sim only abonnementen. Dit houdt in dat zij zelf een mobiele telefoon kopen en daar een sim only abonnement bij kopen, of dat mensen eerst voor een abonnement met telefoon kiezen en na de contractduur overstappen op sim only omdat zij hun telefoon nog goed genoeg vinden.

De prijzen van sim only abonnementen verschillen flink; met onze vergelijker kan je goedkope sim only vergelijken. Op Overstappen.nl vergelijk je eenvoudig sim only abonnementen en vind je snel de goedkoopste sim only aanbiedingen die aan jouw wensen voldoen. Je hebt de keuze uit alle sim only providers die in Nederland actief zijn.

Goedkoopste sim only

Sim only abonnementen zijn erg goedkoop. De goedkoopste sim only abonnementen zijn af te sluiten voor €2,50 per maand. Hiervoor krijg je een beperkte hoeveelheid belminuten, sms’jes en internetdata.

Of je nou kiest voor een beperkt sim only abonnement of een uitgebreid abonnement met belminuten, sms’jes en onbeperkt internet: bij ons kan je sim only vergelijken zodat je een goedkope sim only vindt die bij jou past.

Sim only vergelijken

De verschillende sim only abonnementen

Sim only abonnementen verschillen qua databundel, belminuten en maandelijkse kosten. Zo kan je voor een klein bedrag een sim only kopen met redelijk weinig internet, belminuten en sms’jes. Je kan er echter ook voor kiezen om onbeperkt data, belminuten en sms’jes af te nemen.

Als je niet kiest voor sim only, maar voor een abonnement met telefoon, is het vaak lastig in te schatten welk abonnement je moet kiezen. Bij sim only is dit een kleiner probleem omdat je je abonnement maandelijks kan ophogen en verlagen. Mocht je twijfelen, moet je dus goed opletten dat het ophogen én verlagen van je abonnement mogelijk is bij jouw provider. Je kan dan het beste met een lage bundel beginnen en deze, als het nodig is, ophogen. Om in te schatten hoeveel belminuten, sms’jes en MB’s je nodig hebt kan onderstaande tabel uitkomst bieden:

Aantal belminuten Aantal MB’s internet
Minder dan gemiddelde gebruiker < 100 minuten < 1000 MB’s
Gemiddelde gebruiker 200-400 minuten 2000-5000 MB’s
Meer dan gemiddelde gebruiker > 500 minuten > 5000 MB’s

*Deze aantallen zijn per maand

Vergelijk sim only abonnementen bij ons en kies het abonnement dat het beste bij jouw wensen past.

Sim only nummerbehoud?

Stap jij over op een nieuw sim only abonnement, maar wil je mobiele telefoonnummer behouden? Dit is mogelijk, maar het is wel belangrijk dat je dit aangeeft bij het invullen van jouw gegevens. Als je het niet doorgeeft, is de kans groot dat nummerbehoud later niet meer mogelijk is. Als je aangegeven hebt dat je nummerbehoud wil toepassen, zal je ook je simkaartnummer in moeten vullen; deze staat op de simkaart die in je mobiele telefoon zit. Ook voor sim only met nummerbehoud ben je bij Overstappen.nl aan het juiste adres.

Sim only verlengen?

Als je momenteel al een sim only abonnement hebt en je tevreden bent, kan je ervoor kiezen om je sim only te verlengen. Hierdoor kan je opnieuw profiteren van nieuwe acties en de eventuele nieuwe prijzen. Als je je sim only verlengt, blijf je dus bij je huidige provider, maar heb je de mogelijkheid om een goedkoper of beter passend sim only abonnement te kiezen.

Omdat het om een sim only met nummerbehoud gaat, blijf je gebruikmaken van dezelfde simkaart. Dit betekent dus ook dat je je eigen telefoonnummer behoudt. Op het moment dat je een sim only abonnement hebt en je deze niet verlengt of opzegt, dan loopt het abonnement stilzwijgend door. In sommige gevallen verlies je dan ook de maandelijkse korting die, meestal, alleen voor de eerste contractperiode geldt.

sim only

Het is dus altijd verstandig om in de gaten te houden wanneer de eerste contractperiode afgelopen is zodat je nooit teveel betaalt voor je sim only abonnement. Hiervoor kun je dus twee dingen doen: je sim only verlengen of overstappen op een andere provider voor een nieuw abonnement. Je kunt, afhankelijk van jouw provider, vanaf 6 tot 2 maanden voor het aflopen van je contract ervoor kiezen om deze te verlengen.

Sim only met 4G

Net zoals bij een ‘normaal’ abonnement, is het bij een sim only abonnement mogelijk om voor 4G mobiel internet te kiezen. Het goedkoopste sim only 4G abonnement is al vanaf €2,50 per maand af te sluiten. Hiervoor krijg je echter redelijk weinig mobiele data, wat kan zorgen voor eventuele kosten buiten de bundel.

Als je kiest voor een databundel met 4G, raden wij aan om te kiezen voor minimaal 1000MB aan internetdata. Toch is het slimmer om een wat groter abonnement te kiezen; mocht je per ongeluk niet verbonden zijn met WiFi, ga je al snel buiten je bundel. Met 3G internet is het kwaliteitsverschil groter, dus dan heb je sneller door dat je niet met WiFi verbonden bent.

Het goedkoopste 4G sim only abonnement met minimaal 1000MB internet, is af te sluiten vanaf €7,50. De meest uitgebreide 4G abonnementen kosten meer dan €17,50 per maand. Hiervoor krijg je 10 GB internet en onbeperkt bellen en sms’en. Meer dan genoeg dus, zelfs voor de extreme gebruiker.

Sommige sim only providers bieden hun gebruikers ook de mogelijkheid om maandelijks een 4G bundel te activeren zodat zij kunnen profiteren van sneller en stabieler mobiel internet. Als je supersnel mobiel internet wilt, kan je dit zelf activeren. Dit kost meestal zo’n €5 extra per maand. Deze extra optie loopt vaak automatisch door, behalve als je het voor de nieuwe maand weer deactiveert.

De verschillende simkaarten

Bij sim only, oftewel simkaart only, betaal je alleen voor het abonnement dat op de gratis simkaart staat. Er zijn simkaarten in drie verschillende soorten: je hebt een standaard simkaart, een micro simkaart en een nano simkaart. Hiervan is de standaard simkaart de grootste, gevolgd door de micro simkaart en de nano simkaart.De meest populaire smartphones die de laatste jaren uitgebracht zijn, zoals de iPhone 5/6 en de Samsung Galaxy S6, maken gebruik van een nano simkaart. De iets oudere toestellen hebben vaak een micro simkaart nodig. De standaard simkaart wordt steeds minder gebruikt in mobiele telefoons.

Als je een sim only abonnement bestelt, krijg je bij de meeste providers een 3-in-1 simkaart. Dit houdt in dat je altijd de juiste simkaart hebt voor jouw mobiele telefoon; je simkaart knippen is dus niet nodig. Als de provider van jouw keuze geen 3-in-1 simkaart levert, krijg je bij jouw bestelling de keuze voor een bepaald soort simkaart.

sim only

Voordelen sim only?

Het is duidelijk dat een sim only abonnement een aantal voordelen heeft ten opzichte van een traditioneel abonnement en prepaid. Een sim only abonnement is vooral een goed alternatief als je niet iedere contractperiode van mobiel abonnement wilt wisselen of als je nog tevreden bent met je huidige telefoon. Met sim only profiteer je van een veel lager maandelijks bedrag dat je kwijt bent voor je mobiele telefoongebruik.

Als je altijd een abonnement hebt gehad in combinatie met de nieuwste telefoons, kan het kiezen voor sim only ook een verstandige keuze zijn. Op het moment dat abonnement afgelopen is en je een telefoon hebt die eigenlijk nog prima werkt, kan je deze blijven gebruiken voor een veel lagere prijs per maand.

Sim only vergelijken

Hier staan de voordelen van een sim only abonnement op een rijtje:

  • Lage prijs per maand; het kan de helft van de maandelijkse kosten schelen ten opzichte van een abonnement in combinatie met een mobiele telefoon
  • Bijna alle provider leveren een 3-in-1 simkaart, je simkaart knippen is nooit nodig
  • Veel mogelijkheden voor sim only met 4G internet
  • Veel mogelijkheden in de samenstelling van je abonnement (belminuten, sms’jes, internetdata)
  • Gebruik blijven maken van je huidige telefoon voor een veel goedkoper bedrag per maand

Een telefoon abonnement vergelijken doe je op Overstappen.nl!