Resomeren

Wat is resomeren?

Resomeren is een nieuwe uitvaarttechniek waarbij het lichaam van een mens of dier wordt opgelost in een chemisch bad van kaliumhydroxide en water. Het lichaam van de overledene wordt met behulp van een alkalische (basische) vloeistof onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken. Nadat het lichaam is afgebroken blijven er een volledig steriele, waterige vloeistof en een compleet schoon wit poeder over. Het witte poeder is afkomstig van de botten en wordt desgewenst meegegeven aan de nabestaanden.

Vragen omtrent resomeren

Hoe werkt resomeren?

In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe het werkt.

Een uitvaart waarbij wordt gekozen voor resomeren verloopt tot het moment waarop de overledene aan het zicht wordt onttrokken hetzelfde als bij een begrafenis of crematie. Het lichaam van de overledene wordt vervolgens alleen in een andere soort installatie geplaatst. Hieronder worden de stappen van de uitvaarttechniek uitgelegd.

  1. Het lichaam van de overledene wordt in een wollen kist gelegd. Deze wollen kist past in een normale houten grafkist.
  2. De wollen kist wordt in een cabine gezet.
  3. Met behulp van sensoren wordt het lichaam van de overledene gewogen en er wordt uitgerekend hoeveel basische vloeistof en water er nodig is.
  4. De basische vloeistof en het water worden toegevoegd aan de cabine. Kaliumhydroxide wordt meestal als basische vloeistof gebruikt bij het resomeren.
  5. Met behulp van een pomp worden alle vloeistoffen continu gemixt.
  6. De temperatuur loopt op tot 180 graden celcius en het lichaam wordt in ongeveer 3 uur ontbonden.
  7. Nadat het lichaam is ontbonden blijft er een lichtbruine steriele vloeistof over. De vloeistof wordt geneutraliseerd met zuur zodat deze niet meer milieubelastend is. Het witte poeder is afkomstig van de botten van de overledene. Dit poeder kunnen nabestaanden in een urn bewaren als ze dat willen.

Uitvaartverzekering vergelijken?

Is deze nieuwe uitvaarttechniek al mogelijk in Nederland?

Resomeren is op dit moment nog niet mogelijk in Nederland, omdat het niet wettelijk is toegestaan. De nieuwe uitvaarttechniek wordt daarentegen wel al op dieren toegepast. In het Verenigd Koninkrijk is resomeren wel wettelijk toegestaan en het wordt daar ook toegepast als uitvaarttechniek. In Canada en in de Verenigde Staten worden er proefprojecten uitgevoerd waarbij de techniek wordt toegepast op overleden personen. Het is dus nog even afwachten wanneer de uitvaarttechniek wordt goedgekeurd door de overheid en je hiervoor kan kiezen bij je uitvaartverzekering

Aanpassen van de wet

ResomerenOp dit moment is de nieuwe uitvaarttechniek nog niet toegestaan volgens de Wet op lijkbezorging in Nederland. De komende jaren zullen de regels voor het begraven, cremeren en zelfs het resomeren steeds meer worden aangepast. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Wet op lijkbezorging ¨toekomstbestendig¨ wordt gemaakt. De minister staat positief tegenover de nieuwe uitvaarttechniek en heeft de Gezondheidsraad gevraagd om advies uit te brengen over deze en andere nieuwe methodes. Dat onderzoek wordt begin 2020 verwacht.

Is resomeren beter voor het milieu?

Uit het onderzoek van TNO uit 2011 blijkt dat resomeren beter voor het milieu is dan cremeren of begraven. Volgens het rapport van TNO is er geen directe uitstoot van CO2. Dit komt doordat de kosten van de milieubelasting van deze nieuwe uitvaarttechniek worden gecompenseerd door het recyclen van metalen. Hierdoor wordt er bespaart op de milieukosten voor het winnen van nieuwe metalen. Er is voor resomeren natuurlijk wel energie nodig, maar de netto-uitstoot van CO2 is 33% lager dan bij cremeren. De stroom die hiervoor nodig is kan bovendien duurzaam worden opgewekt.

Waarom zou je kiezen voor resomeren?

Resomeren is duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparender en mogelijk voordeliger dan begraven of cremeren. Daarnaast kent de uitvaarttechniek in tegenstelling tot cremeren geen brandgevaar. Ten slotte kan de techniek een goed alternatief zijn voor mensen die vanwege religieuze redenen niet kiezen voor crematie of die daar verkeerde associaties bij hebben.

Uitvaartverzekering afsluiten