Levensverzekering

Een levensverzekering wordt vaak verward met een uitvaartverzekering, terwijl beide verzekeringen een compleet andere insteek hebben. Maar wat houdt een levensverzekering dan precies in? En waarom is het handig om af te sluiten? Wij vertellen je er meer over op deze pagina.

Wat is een levensverzekering?

Als je een levensverzekering afsluit, zorg je ervoor dat -na je dood- een bedrag wordt uitgekeerd aan je nabestaanden. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met je verzekeraar. Je betaalt een maandelijkse of jaarlijkse premie en in ruil daarvoor neem de verzekering het risico van overlijden op zich.

Je mag dus zelf de hoogte van het uit te keren bedrag bepalen, evenals de looptijd van de verzekering. Dit wordt vastgelegd op een polisblad; het bewijs dat de verzekering is afgesloten. Het is daarom ook belangrijk om je polisblad te bewaren.

Een levensverzekering zorgt er dus voor dat je nabestaanden na het overlijden financieel goed achtergelaten worden, waardoor de kans kleiner is dat zij financiële problemen krijgen omdat een inkomen wegvalt. Een levensverzekering wordt ookwel een overlijdensrisicoverzekering genoemd.

Levensverzekering vs. uitvaartverzekering

Veel mensen weten het verschil niet tussen een levensverzekering en een uitvaartverzekering. Met een levensverzekering wordt een bedrag uitgekeerd na je dood, waarbij nabestaanden zelf mogen beslissen waar ze het geld aan uitgeven. Met een uitvaartverzekering kan je alleen een uitvaart bekostigen; de kosten van de uitvaart worden gedekt en het geld mag niet voor iets anders gebruikt worden.

De verschillende soorten levensverzekeringen

Er zijn drie soorten levensverzekeringen: gelijkblijvende, lineair dalende en annuïtair dalende levensverzekeringen.

Gelijkblijvend
Bij een gelijkblijvende levensverzekering ben je, gedurende de looptijd, voor een vast bedrag verzekerd. Ook het bedrag dat je uitgekeerd krijgt na het overlijden, blijft hetzelfde.

Lineair dalend
Bij een lineair dalende levensverzekering daalt het bedrag dat je na overlijden uitgekeerd krijgt ieder jaar. De daling is ieder jaar hetzelfde.

Annuïtair dalend
Bij een annuïtair dalende verzekering daalt het bedrag dat uitgekeerd wordt ook gedurende de looptijd. Het percentage waarmee het daalt, mag je zelf kiezen.

Tips als je een levensverzekering gaat afsluiten

Wil je een levensverzekering afsluiten? Houd dan rekening met de volgende tips.

De looptijd

Bij iedere levensverzekering geldt een maximale looptijd. Er wordt enkel geld uitgekeerd wanneer je overlijdt binnen deze looptijd. Als de looptijd is afgelopen, krijg je dus niet meer uitbetaald. Houd hier goed rekening mee wanneer je een levensverzekering afsluit.

Medische keuring

Wanneer je een levensverzekering afsluit, schat de verzekeraar het risico op overlijden in. Wanneer de kans groot is dat je binnenkort overlijdt, is het onmogelijk om een verzekering af te sluiten. Wanneer je je voor een laag bedrag laat verzekeren, moet je meestal een aantal gezondheidsvragen beantwoorden.

Als het om een hoog bedrag gaat, is vaak een medische keuring noodzakelijk. Onder ‘hoog’ wordt meestal tussen de 250.000 en 300.000 aangehouden. Verder houdt de verzekeraar risico met o.a. je leeftijd en BMI