Vergoeding Steunpessarium verzekering

Bij klachten van verzakking kan een steunpessarium voor vrouwen een uitkomst bieden. Een steunpessarium is een ring die in de vagina wordt aangebracht. Het pessarium duwt de verzakking terug waardoor klachten verminderen en/of verdwijnen. De ring wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Om een vergoeding te ontvangen, bieden een aantal zorgverzekeraars een aanvullende verzekering.

Vergoeding steunpessarium vergelijken

Om er zeker van te zijn dat je zorgpakket volledig aansluit op ál je zorgwensen kun je het beste een vergelijking maken. Dan weet je ook zeker dat je deze zorg voor de allerlaagste premie vergoed krijgt.

Vergelijk zorgverzekeringen

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2020 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Verder lezen

Wat is een verzakking?
Klachten verzakking
Pessarium bij een verzakking
Alternatieven pessarium bij verzakking
Inbrengen steunpessarium
Zelf verwijderen en terugplaatsen pessarium
Vergoeding steunpessarium
Vergelijk zorgverzekeringen 2020

Bekijk de vergoedingen per verzekeraar

Wat is een verzakking?

Je blaas, baarmoeder en endeldarm worden met een aantal banden op hun plaats gehouden. De organen rusten daarnaast op de spieren van de bekkenbodem. In sommige gevallen blijken deze banden en spieren echter niet sterk genoeg en kunnen je organen naar buiten komen. In dat geval is er sprake van een verzakking. Een verzakking kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens de zwangerschap of na een bevalling.

Vergoeding Steunpessarium verzekering

Klachten verzakking

Bij een baarmoederverzakking of darmverzakking kun je een zwaar gevoel aan de voor- of achterzijde van je schaambeen hebben. Een darmverzakking kan daarnaast tot gevolg hebben dat je moeite hebt bij het kwijtraken van ontlasting. Bij een blaasverzakking is ongewild urineverlies, incontinentie, een veelvoorkomend gevolg. Alleen als er klachten zijn, is een behandeling nodig. Voor goed advies kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Pessarium bij een verzakking

Steunpessaria helpen bij de meeste vormen van verzakkingen. Bijvoorbeeld bij een verzakking van de baarmoeder of van de voorwand van de vagina (blaas), maar ook bij een verzakking van de achterwand van de vagina (darm). Of een pessarium in jouw geval een geschikte oplossing is, kun je navragen bij je huisarts of gynaecoloog.

Alternatieven pessarium bij verzakking

Als je geringe of matige klachten hebt, kunnen bekkenbodemoefeningen je klachten ook verminderen. Hiervoor kun je terecht bij een bekkenfysiotherapeut. Een ander alternatief voor het verminderen van verzakkingsklachten is een operatie. Het voordeel van een operatie is dat klachten vaak blijvend worden opgelost. Overleg met je arts of je het beste kunt kiezen voor een van de alternatieven of toch voor een steunpessarium.

Inbrengen steunpessarium

Het steunpessarium wordt door je arts ingebracht. Allereerst zal de arts een pessarium aanmeten. Het steunpessarium kan namelijk verschillen van vorm (rond, ovaal of kubusvormig) en maat (van enkele tot 10 cm.). De ring wordt aan de voorzijde tegen het schaambeen en aan de achterzijde achter de baarmoedermond geplaatst. Hierna voelt de arts of het pessarium goed is ingebracht. Past het pessarium goed, dan voel je deze niet zitten. Als je toch klachten hebt na het plaatsen van het pessarium dan kun je hierover contact opnemen met je arts.

Zelf verwijderen en terugplaatsen pessarium

Het steunpessarium kent weinig tot geen bijwerkingen. Toch kan er door de druk op de vaginawanden lichte irritatie ontstaan. Om irritatie te voorkomen kun je het steunpessarium bijvoorbeeld voor het slapen gaan zelf verwijderen. ‘s Ochtends kun je de ring zelf weer inbrengen. Een pessarium wordt ook gebruikt als anticonceptiemiddel, daar vind je hier meer informatie over. In dat geval breng je de ring ook zelf in.

Vergoeding steunpessarium

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een steunpessarium vanuit een aanvullende verzekering, maar niet bij alle soorten verzakkingen. Om er zeker van te zijn dat je recht hebt op een vergoeding voor het pessarium, is het verstandig om dit na te gaan in de polisvoorwaarden van de aanvullende zorgverzekering bij jouw zorgverzekeraar.

Vergelijk zorgverzekeringen 2020

Via onze zorgvergelijker 2020 vergelijk je eenvoudig de verschillende premies en dekking van zorgverzekeraars. Wil jij je een aanvullende verzekering voor steunpessaria? Geef dit dan in de vergelijker aan.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2020 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Bereken je premie

 

Vergoedingen voor steunpessarium per verzekeraar

Deze vergoedingen gelden voor een 25 jarige vrouw en hebben betrekking op het jaar 2020. Kijk voor de persoonlijke polisvoorwaarden altijd op de website van de zorgverzekeraar.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overstappen.nl werkt dagelijks aan het accuraat bijhouden van de informatie omtrent zorgverzekeringen. De zorgbranche is echter een snel veranderend landschap. Voor het beste advies neem je contact op met je huisarts. Kijk ook altijd eerst naar de specifieke polisvoorwaarden in onze vergelijker.