Vergoeding Spiraal Verzekering

Een van de manieren om een zwangerschap te proberen te voorkomen is door een spiraaltje te laten plaatsen. Als je onder de 21 jaar bent kun je de kosten hiervoor vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Ben je 21 of ouder? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten zodat je de kosten vergoed krijgt.

Inhoudsopgave

Wat is een spiraaltje?
Soort spiraaltje kiezen
Plaatsing van de spiraal
Vergoeding onder de 21 jaar
Vergoeding boven 21
Verwijzing huisarts
Voorwaarden voor vergoeding
Vergoeding spiraal verzekering 2019
Let op!

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
[esos-buttons title=”Bereken je premie” size=”pijl” url=”/zorgverzekering/”]

Wat is een spiraaltje?

Het is een anticonceptiemiddel van kunststof of koper in de vorm van een klein anker. Het spiraaltje wordt in zijn geheel in de baarmoeder geplaatst, maar er hangen nog twee draadjes uit de baarmoeder zodat het spiraaltje later weer verwijderd kan worden. Er zijn twee verschillende soorten spiraaltjes; de hormoonspiraal en de koperspiraal. In de onderstaande tabellen wordt een uitleg gegeven over deze spiraaltjes en de verschillen tussen de twee:

Hormoonspiraal
AlgemeenWerkt 5 jaar
Heel betrouwbaar (1 a 2 op de 1000 vrouwen worden toch zwanger)
Hoe het werktHet spiraaltje geeft een kleine hoeveelheid hormonen (progestageen) af in de baarmoeder, met als effect:
– Het baarmoederslijmvlies is niet meer geschikt voor de innesteling van de eicel
– het baarmoederhalsslijm is minder goed doorgankelijk voor zaadcellen
PlaatsingTijdens de menstruatie, je bent meteen beschermd
BijwerkingenMenstruatie wordt lichter of verdwijnt helemaal
Soms spontaan bloedverlies
Kans op lichte misselijkheid of pijn aan je borsten

 

Koperspiraal
AlgemeenWerkt 10 jaar
Betrouwbaar (10 op de 1000 vrouwen worden toch zwanger)
Het spiraaltje is met koperdraad omwikkeld (geeft geen hormonen af)
Hoe het werkt– Het baarmoederslijmvlies is niet meer geschikt voor de innesteling van de eicel
– De zaadcellen die de baarmoeder inkomen worden onvruchtbaar gemaakt
PlaatsingTijdens de menstruatie, je bent meteen beschermd
BijwerkingenMenstruaties kunnen heviger worden, met meer krampen en bloedverlies
Soms spontaan bloedverlies

Soort spiraaltje kiezen

Uit de tabel blijken een aantal verschillen tussen de spiraaltjes. Zo kan voor een koperspiraal worden gekozen als je geen hormonen mag of wilt, of voor de hormoonspiraal als je normaal gesproken last hebt van hevige menstruaties. Een koperspiraaltje kan langer blijven zitten dan een hormoonspiraal, maar als je wilt proberen zwanger te worden, kun je bij beide spiraaltjes na het verwijderen weer snel vruchtbaar worden.

Plaatsing van de spiraalvrouw

Een (huis)arts of gynaecoloog kan het spiraaltje plaatsen. Wanneer je het door een gynaecoloog laat plaatsen kunnen de kosten echter een stuk hoger uitvallen, omdat het ziekenhuis vaak een hoger bedrag rekent dan de huisarts. 6 weken nadat het spiraaltje geplaatst is, kun je op controle komen om te kijken of het op de goede plek zit. Je kunt contact opnemen met de huisarts als je in de dagen na de plaatsing last blijft hebben van buikpijn, koorts of abnormale afscheiding.

Vergoeding onder de 21 jaar

Als je jonger bent dan 21 heb je recht op een vergoeding voor anticonceptiemiddelen vanuit de basisverzekering. Tot je 18e ben je zelfs meeverzekerd met je ouders, waardoor je ook geen eigen risico hoeft te betalen. Tussen je 18e en je 21 moet je wel eerst je eigen risico betalen voordat je een vergoeding van de basisverzekering ontvangt. Er geldt voor sommige anticonceptiemiddelen ook een eigen bijdrage, deze kun je berekenen op medicijnkosten.nl. Deze informatie is gebaseerd op het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS), dit is opgesteld door de overheid.

Vergoeding boven 21

Als je 21 bent of ouder kun je geen aanspraak meer maken op een vergoeding vanuit de basisverzekering, maar je kunt wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten die de kosten van een spiraaltje vergoedt. Er geldt in dit geval geen eigen bijdrage meer voor anticonceptiemiddelen. Zorgverzekeraars kunnen erg verschillen in de vergoedingen die zij bieden, je kunt deze vergelijken om een goede keus te kunnen maken.

Verwijzing huisarts

Je kunt een spiraaltje alleen op recept halen bij de apotheek. De huisarts kan dit recept voorschrijven. Vervolgens kan de huisarts het spiraaltje zelf plaatsen of je doorverwijzen naar een gynaecoloog. Je begint dus altijd met een gesprek met de huisarts voordat je een spiraaltje kunt laten plaatsen.

Voorwaarden voor vergoeding

Veel zorgverzekeraars werken met zorgcontracten. Dit houdt in dat je alleen een volledige vergoeding krijgt als je zorg afneemt bij de arts of apotheek waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Als je ergens anders zorg afneemt loop je het risico dat je maar deel van de vergoeding krijgt.

Vergoeding spiraal verzekering 2019

Onder de 21 krijg je de kosten voor anticonceptiemiddelen vergoed vanuit de basisverzekering, maar vanaf je 21e kun je alleen nog een vergoeding krijgen als je een aanvullende verzekering met anticonceptie vergoeding afsluit.

Let op!

Als je geen gebruik maakt van andere zorg kan het zijn dat de premie op jaarbasis hoger is dan de kosten van het anticonceptiemiddel. Let hier goed op voordat je een verzekering kiest. Met onze zorgvergelijker 2019 krijg je een overzicht van alle verzekeringen en de bijhorende premies, zodat je kunt kiezen welke premie het voordeligst is.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overstappen.nl werkt dagelijks aan het accuraat bijhouden van de informatie omtrent zorgverzekeringen. De zorgbranche is echter een snel veranderend landschap. Voor het beste advies neem je contact op met je huisarts. Kijk ook altijd eerst naar de specifieke polisvoorwaarden in onze vergelijker.

[esos-chat]

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
[esos-buttons title=”Bereken je premie” size=”pijl” url=”/zorgverzekering/”]