Vergoeding Refertilisatie verzekering

Refertilisatie is een poging tot het ongedaan maken van een sterilisatie, je wordt hierbij weer vruchtbaar gemaakt. Refertilisatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering en er zijn maar enkele verzekeraars die een vergoeding voor refertilisatie hebben opgenomen in een aanvullende verzekering.

Aanvullende vergoeding refertilisatie

Refertilisatie is opgenomen in aanvullende pakketten van verzekeraars. Met onderstaand pakket wordt de behandeling volledig vergoed.

Refertilisatie vergoeding vergelijken

Omdat je vaak naar meer op zoek bent dan een specifieke behandeling, is het goed om je zorgverzekering te vergelijken. Je kunt dan precies aangeven wat je nodig hebt en je vindt de beste zorg voor de laagste prijs.

Zorgverzekering vergelijken

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Wat is refertilisatie?

Refertilisatie is een hersteloperatie waarbij de sterilisatie ongedaan wordt gemaakt. Je wordt hierdoor opnieuw vruchtbaar, na een periode onvruchtbaar te zijn geweest. Mannen en vrouwen kunnen allebei een refertilisatie operatie ondergaan.

Vrouwen

Bij de refertilisatie van een vrouw worden de eileiders weer open gemaakt. Deze zijn bij de sterilisatie dicht gebrand of afgesloten door ringetjes of clipjes. Deze refertilisatie operatie is een stuk gecompliceerder dan de sterilisatie en wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd gynaecoloog. De operatie duurt ongeveer 2 uur en wordt onder volledige narcose uitgevoerd. Afhankelijk van hoe goed de operatie is verlopen, mag je dezelfde dag nog naar huis of moet je een paar nachten blijven. Vanaf de eerste menstruatie na de operatie kun je weer proberen zwanger te worden.

Vergoeding refertilisatie verzekering

Mannen

Bij de refertilisatie van een man worden de zaadleiders weer aan elkaar verbonden. Bij de sterilisatie zijn deze afgesneden en afgebonden. Bij de refertilisatie wordt gekeken welk deel van de zaadleiders nog goed is, deze worden vervolgens aan elkaar vastgemaakt. Het is een microchirurchische ingreep die wordt uitgevoerd door een ervaren uroloog. De operatie duurt ongeveer 2 uur onder volledige narcose en is net als bij vrouwen een ingewikkeldere ingreep dan de sterilisatie. Na de operatie kan het nog een aantal maanden duren voordat je weer vruchtbaar bent. Na de refertilisatie van een man zal er na een aantal maanden getest worden of er weer zaad in het sperma aanwezig is.

Onderzoek voor refertilisatie

Voordat je een operatie voor refertilisatie ondergaat, worden een aantal onderzoeken gedaan om in te schatten hoe groot de kans is dat je weer vruchtbaar wordt en er een zwangerschap kan ontstaan. Deze kans kan bij mannen en vrouwen worden beïnvloed door:

  • De tijd dat je onvruchtbaar bent geweest
  • Of je al eerdere operaties hebt ondergaan in het gebied van de ingreep
  • De vruchtbaarheid van de partner, dit is belangrijk met oog op een zwangerschap
  • Je leeftijd

Aan de hand van de uitkomst van de onderzoeken kun je de afweging maken of het ondergaan van de operatie opweegt tegen de kans op een natuurlijke zwangerschap.

Vruchtbaarheid bij vrouwen

Bij vrouwen speelt vooral leeftijd een grote rol. Hoe hoger de leeftijd, hoe kleiner de kans om zwanger te worden. Op welke leeftijd je kiest voor refertilisatie heeft daarom een groot effect op de slagingskans van de operatie om weer vruchtbaar te worden en uiteindelijk op de kans om weer op een natuurlijke manier zwanger te worden.

Vruchtbaarheid bij mannen

Bij refertilisatie is de kans op het herstel van de doorgankelijkheid van de zaadleiders groot, dit kan vaak weer volledig hersteld worden. De kwaliteit van het sperma is echter wel afgenomen waardoor de kans op een zwangerschap iets lager ligt.

Leeftijdsgrens

Mannen blijven gemiddeld langer vruchtbaar dan vrouwen, maar de vruchtbaarheid neemt wel af naarmate je ouder wordt. Voor vrouwen wordt daarom meestal de leeftijdsgrens van 40-42 jaar aangehouden voor het uitvoeren van een operatie voor refertilisatie. Hierna is de kans te klein om nog zwanger te kunnen worden. De maximum leeftijd die wordt aangehouden kan enigszins verschillen per medische instelling of te maken hebben met de manier waarop je gesteriliseerd bent.

Verwijzing huisarts

Als je een operatie wilt ondergaan om gerefertiliseerd te worden, kun je het best eerst met de huisarts gaan praten. Hier kun je rustig bespreken wat de operatie inhoudt en de huisarts kan je vervolgens doorverwijzen naar een ziekenhuis of arts voor een consult. Deze verwijzing is nodig als je door een medisch specialist behandeld moet worden.

Vergoeding refertilisatie verzekering

Kosten refertilisatie

De kosten van een behandeling kunnen erg oplopen en per medische instelling verschillend zijn. De kosten voor een refertilisatie behandeling voor vrouwen kunnen rond de €4600,- zijn en voor mannen rond de €3000,-.

Voorwaarden voor de vergoeding
van een refertilisatie behandeling

Zorgverzekeraars stellen vaak de voorwaarde dat je wordt behandeld in een medische instelling die door de zorgverzekeraar is gecontracteerd. In dit geval vergoeden de zorgverzekeringen met een refertilisatie vergoeding meestal 100% van de kosten. Als je bij een niet-gecontracteerde instelling wordt behandeld kan het zijn dat je maar een deel van de vergoeding terugkrijgt.

Vergoeding refertilisatie verzekering 2019

Als je gesteriliseerd bent maar toch nog een kinderwens hebt, dan kun je kiezen voor refertilisatie om je weer vruchtbaar te laten maken. Er zijn maar een paar verzekeraars die de behandelinghebben opgenomen in een aanvullende verzekering. De kosten voor een refertilisatie behandeling kunnen flink oplopen, dus het is verstandig om een zorgverzekering af te sluiten die deze kosten vergoedt. Met onze zorgvergelijker 2019 kun je op een rijtje zetten welke zorgverzekeraars een aanvullende verzekering met refertilisatie dekking hebben. Je kunt de zorgverzekering kiezen die de beste premie en dekking heeft voor jou.

Vergoedingen voor refertilisatie per verzekeraar

Deze vergoedingen gelden voor een 25 jarige vrouw en hebben betrekking op het jaar 2015. Kijk voor de persoonlijke polisvoorwaarden altijd op de website van de zorgverzekeraar.

 

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overstappen.nl werkt dagelijks aan het accuraat bijhouden van de informatie omtrent zorgverzekeringen. De zorgbranche is echter een snel veranderend landschap. Voor het beste advies neem je contact op met je huisarts. Kijk ook altijd eerst naar de specifieke polisvoorwaarden in onze vergelijker.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Zorgverzekering vergelijken