Vergoeding Prikpil verzekering

De prikpil is een injectie die bescherming biedt tegen zwangerschap. Eén injectie per twaalf weken door je arts biedt voldoende bescherming. Vergoeding voor de prikpil kan sinds 2011 niet meer worden verkregen vanuit de basisverzekering, tenzij je jonger bent dan 21 jaar.

Aanvullende vergoeding prikpil

Om de prikpil vergoed te krijgen heb je een aanvullende verzekering nodig. Onderstaande pakketten vergoeden de prikpil volledig voor vrouwen vanaf 21 jaar.

Vergoeding prikpil vergelijken

Verwacht je ook andere zorg nodig te hebben volgend jaar? Of wil je gewoon zeker weten dat je verzekering niet te duur is? Vul dan je wensen in onze vergelijking in en zie direct hoeveel je kunt besparen.

Zorgverzekering vergelijken

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2020 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Werking van de prikpil

De werking van de prikpil is gelijk aan de werking van de anticonceptiepil. Door de hormonen in de prikpil ontstaat er een verandering in de baarmoederwand. Deze verandering in de baarmoederwand voorkomt dat een bevrucht eitje zich in de baarmoeder kan nestelen. De hormonen maken de baarmoedermond ondoordringbaar voor zaadcellen. Daarnaast zorgen de hormonen ervoor dat er geen eisprong plaats vindt.

Progesteron

Het hormoon dat voorkomt dat er een eisprong plaatsvindt en veranderingen veroorzaakt in de baarmoeder is het hormoon Progesteron. Dit hormoon wordt van nature aangemaakt tijdens een zwangerschap, zodat er geen nieuwe bevruchting plaats kan vinden. Wat het hormoon doet is het nabootsen van een zwangerschap. Doordat je lichaam denkt dat er sprake is van een zwangerschap, kun je niet bevrucht worden.

Vergoeding prikpil verzekering

Typen prikpil

In Nederland worden twee versies van de prikpil aangeboden. Zo is het mogelijk gebruik te maken van een prikpil waarbij de spier wordt geïnjecteerd met hormonen, of het type prikpil dat wordt geïnjecteerd onder de huid. De injectie kan worden ingespoten in een bilspier, een arm of in een been.

DEPO-PROVERAinjectie in de spier
SAYANAinjectie onder de huid

De anticonceptieprikpil Sayana is nieuwer dan de Depo-Provera. De Sayana bevat 31% minder hormonen en de te injecteren vloeistof is 35% minder. Daarnaast is het voordeel van de Sayana dat deze niet in de spieren hoeft worden gespoten. Een klein prikje onder de huid volstaat al bij dit type prikpil.

Betrouwbaarheid van de prikpil

De prikpil heeft een hogere betrouwbaarheid dan de gewone anticonceptiepil. De kans om zwanger te worden tijdens het gebruik van de prikpil is zeer klein. Bij gebruik van de prikpil is de kans om toch zwanger te worden 0,3%. De prikpil werkt niet tegen geslachtsziekten, het voorkomt alleen zwangerschap.

Terugkeer van je vruchtbaarheid

Houd er rekening mee dat de vruchtbaarheid pas weer na een jaar of soms langer op gang kan komen. Dit heeft te maken met de werking van de hormonen, die rechtstreeks het bloed in zijn geïnjecteerd. Bij een kinderwens is het dan ook aan te raden tijdig te stoppen met de prikpil, en eventueel gebruik te maken van een ander type anticonceptie.

Klachten over de prikpil

Wanneer je last hebt van klachten na gebruik van de prikpil, zal je moeten wachten totdat de hormonen uit je bloed zijn verdwenen. Dit kan een tijdje duren, waardoor de klachten dus even aan kunnen houden.

Risico op verlies botdichtheid

Bij een langere gebruiksduur van de prikpil kan er verlies van botdichtheid optreden. Dit kan optreden bij vrouwen van iedere leeftijd. Als je met de prikpil stopt, zal de botdichtheid zich weer geleidelijk herstellen. Het is aan te raden om tijdens het gebruik van de prikpil voldoende kalk en vitamine D in te nemen.

Geen stopweek

De prikpil kent geen stopweek. Het is ook niet mogelijk zelf invloed uit te oefenen op de stopweek. De timing kan niet worden overgeslagen, worden uitgesteld of verschoven.

Veranderende menstruatie

Door gebruik van de prikpil kan je menstruatie gedeeltelijk of zelfs geheel veranderen. Zo is het mogelijk dat je menstruatie door het gebruik van de prikpil uitblijft. Met name in het begin is het mogelijk dat je menstruatie onregelmatiger is en dat er langer durende bloedingen ontstaan. Na zes maanden vermindert de kans op onregelmatige bloedingen en is het mogelijk dat je menstruatie geheel wegblijft. Heb je liever wat meer controle over je menstruatie? In dat geval kun je beter gebruik maken van de anticonceptiepil, de pleister of de ring.

Voor en nadelen van de prikpil

Voordat je gebruik gaat maken van de prikpil is het verstandig om de voor- en nadelen naast elkaar te leggen. Om je moeite te besparen hebben wij de voor- en nadelen voor je naast elkaar gelegd.

VoordelenNadelen
Betrouwbare vorm van anticonceptieAfname van de botdichtheid
Slechts één keer in de 3 maanden aan anticonceptie hoeven denkenKan bij klachten niet plots worden verwijderd
Terugkeer van de vruchtbaarheid kan een jaar of langer duren
Om de drie maanden moet de injectie worden geplaatst door een arts
Je menstruatiepatroon kan veranderen door gebruik van de injectie
De timing van je menstruatie is niet zelf te reguleren

Vergoeding prikpil

Net als de andere vormen van anticonceptie wordt de prikpil alleen vergoed vanuit de basisverzekering wanneer je jonger bent dan 21 jaar. Ben je ouder dan 21 jaar? Dan is het mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten voor het ontvangen van vergoeding. Deze vergoeding gaat wel ten koste van je eigen risico. Dit betekent dat je de prikpil pas vergoed krijgt wanneer je het volledige eigen risico van € 385 hebt opgemaakt.

Aanvullende verzekering prikpil

Als je een aanvullende verzekering wilt om prikpil vergoeding te kunnen ontvangen, houdt er dan rekening mee dat er vaak geen speciale aanvullende zorgverzekeringen bestaan voor anticonceptie. Als je vergoeding wilt ontvangen voor de prikpil, zul je een aanvullende verzekering af moeten sluiten waar anticonceptie dekking onderdeel vormt van de aanvullende verzekering.

Aanvullende verzekeringen 2020 vergelijken

Om erachter te komen welke verzekering je de beste dekking biedt voor anticonceptie, is het raadzaam de verschillende aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken. De verschillen tussen de aanvullende verzekeringen handig op een rijtje? Gebruik onze zorgvergelijker.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2020 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Zorgverzekering vergelijken