Vergoeding Oedeemtherapie verzekering

Als je lymfestelsel niet meer correct functioneert, kan het voorkomen dat vocht zich in bepaalde delen van het lichaam ophoopt. Oedeemtherapie kan dan een uitkomst bieden. Deze vorm van fysiotherapie of huidtherapie houdt zich bezig met het afvoeren van vochtophopingen in het lichaam. Dit wordt bijna nooit vanuit het basispakket vergoed. Je kunt je er wel aanvullend voor laten verzekeren.

Aanvullende vergoeding oedeemtherapie

Oedeemthearpie wordt vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Onderstaande verzekeraars bieden een volledige vergoeding tot 9 behandelingen per jaar.

Vergoeding oedeemtherapie vergelijken

Meestal heb je behoefte aan meer zorg dan een specifieke behandeling. Daarom is het handig om zorgverzekeringen te vergelijken op dekking in prijs. Bij ons vind je altijd de goedkoopste.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Verder lezen

Wat is oedeem?
Gerelateerde vergoedingspagina’s
Wat zijn de symptomen van oedeem?
Wat veroorzaakt oedeem?
Oedeemtherapie, oedeemfysiotherapie, lymfetherapie of lymfedrainage?
Verschillende behandelmogelijkheden
Wordt oedeemtherapie vergoed vanuit de basisverzekering?
Aanvullend verzekeren voor oedeemtherapie
Valt oedeemtherapie onder het eigen risico?
Moet ik een eigen bijdrage betalen?
Verwijzing van de huisarts?
Aanvullende zorgverzekeringen vergelijken?

Bekijk de vergoedingen per verzekeraar

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in het lichaam. Onze lymfevaten zorgen ervoor dat het vocht in ons lichaam op de juiste wijze wordt afgevoerd. Als het lymfestelsel niet meer goed functioneert kan er een vochtophoping ontstaan. Er wordt meer vocht aangevoerd naar een lichaamsdeel dan wordt afgevoerd, waardoor dit lichaamsdeel gaat opzwellen. Oedeem komt vaak voor in de voeten, enkels, benen, buik en longen.

Gerelateerde vergoedingspagina’s

Wat zijn de symptomen van oedeem?

Een symptoom van oedeem is gewichtstoename. Je lichaam houdt meer vocht vast, waardoor je ook zwaarder wordt. Het is mogelijk binnen enkele dagen al twee kilo aan te komen. Bij oedeem in de benen, voeten of enkels is het lichaamsdeel zichtbaar opgezwollen. Als je enige tijd het gezwollen lichaamsdeel indrukt, blijft een putje achter. Het gebied kan pijnlijk of tintelend aanvoelen. Bij oedeem in de longen behoren veelvuldig hoesten en kortademigheid tot de symptomen.

Wat veroorzaakt oedeem?

Oedeem is vaak een symptoom van een andere ziekte. De oorzaak van oedeem kan vaak door de volgende ziektes of aandoeningen worden verklaard:

  • Hartziektes
  • Nierziektes
  • Leveraandoeningen
  • Verminderde bloedtoevoer (door bijvoorbeeld trombose of ouderdom)
  • Angio-oedeem (beschadiging van de bloedvaten)
  • Hongeroedeem (ondervoeding)
  • Lymfoedeem (beschadiging van de lymfevaten)

Lymfoedeem kan erfelijk zijn. Het is ook mogelijk dat dit optreedt na chemotherapie, bestraling of een operatie.

Oedeemtherapie, oedeemfysiotherapie, lymfetherapie of lymfedrainage?

Oedeemtherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie of huidtherapie. Het wordt ook oedeemfysiotherapie, lymfetherapie of lymfedrainage genoemd. De oedeemfysiotherapeut is opgeleid tot fysiotherapeut of huidtherapeut en moet zich hierna nog specialiseren in de oedeemfysiotherapie. Hij of zij gebruikt oefeningen om de afvoer van vocht in het lichaam te stimuleren. Ook maakt hij of zij gebruik van speciale massagetechnieken, bandages, banden en kousen om de vochtafvoer op gang te brengen.

Verschillende behandelmogelijkheden

Manuele lymfedrainageMet speciale massagetechnieken wordt het vocht naar een deel van het lichaam verplaatst waar het lymfesysteem nog steeds goed functioneert.
Compressietherapie Met bandages of zwachtels wordt druk uitgeoefend op het probleemgebied om de afvoer van de lymfe te ondersteunen. Bij een stabielere situatie kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.
OefentherapieOedeem kan voor een beperking in het bewegingsvermogen veroorzaken. Met oefentherapie worden de spieren gestimuleerd. De oefeningen helpen ook met de vochtafvoer.
LymfetapingSpeciale tape wordt aangebracht. Deze verbetert de onderhuidse circulatie en bevordert de afvoer van vocht.
AdemtherapieOok ademhalingsoefeningen kunnen de afvoer van vocht in het lymfesysteem bevorderen.

Wordt oedeemtherapie vergoed vanuit de basisverzekering?

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie of huidtherapie. Fysiotherapie of huidtherapie wordt bijna nooit vergoed vanuit het basispakket, tenzij dit vanwege een chronische aandoening nodig is.

Aanvullend verzekeren voor oedeemtherapie

Voor de meeste gevallen moet je je aanvullend laten verzekeren voor een vergoeding voor oedeemtherapie. De voorwaarden en mate van vergoeding kunnen per zorgverzekeraar verschillen. Bij sommige aanvullende zorgverzekeringen krijg je alleen de volledige vergoeding als je de behandeling volgt bij een oedeemfysiotherapeut die een contract heeft lopen met de zorgverzekeraar. Lees meer over vergoedingen voor fysiotherapie en lees hier meer over de vergoedingen van huidtherapie.

Valt oedeemtherapie onder het eigen risico?

Oedeemfysiotherapie wordt bijna nooit vanuit de basisverzekering vergoed. Er is geen sprake van een eigen risico als de vergoeding niet uit het basispakket komt. Word je behandeling vanuit je aanvullende verzekering vergoed? Dan betaal je geen eigen risico.

Moet ik een eigen bijdrage betalen?

De voorwaarden per aanvullende verzekering verschillen. In sommige gevallen wordt alles vergoed, in andere gevallen een percentage. Ook is het mogelijk dat er een maximumbedrag wordt vergoed. Het is dus mogelijk dat er een eigen bijdrage moet worden betaald. Bekijk goed je polisvoorwaarden. Neem bij twijfel contact op met je zorgverzekeraar voor meer duidelijk over de vergoeding van oedeemtherapie.

Verwijzing van de huisarts?

Oedeemtherapie valt onder fysiotherapie of huidtherapie, dus dezelfde voorwaarden voor vergoeding gelden. Er is geen verwijzing van de huisarts nodig. Controleer dit voor de zekerheid eerst met je zorgverzekeraar.

Aanvullende zorgverzekeringen vergelijken?

Wil je voor oedeemtherapie verzekerd zijn? Gebruik de zorgvergelijker om de verschillende aanvullende verzekeringen te bekijken. Vind de verzekering die bij jou past tegen de scherpste voorwaarden.

Bereken je premie

Vergoedingen voor oedeemtherapie per verzekeraar

Deze vergoedingen gelden voor een 25 jarige vrouw en hebben betrekking op het jaar 2019. Kijk voor de persoonlijke polisvoorwaarden altijd op de website van de zorgverzekeraar.


Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overstappen.nl werkt dagelijks aan het accuraat bijhouden van de informatie omtrent zorgverzekeringen. De zorgbranche is echter een snel veranderend landschap. Voor het beste advies neem je contact op met je huisarts. Kijk ook altijd eerst naar de specifieke polisvoorwaarden in onze vergelijker.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Bereken je premie