Vergoeding Kronen (tandheelkunde) verzekeringen

Als je tand of kies ernstig beschadigd is door tandbreuk of cariës (gaatjes) kan een kroon uitkomst bieden. De tandarts kiest voor deze behandeling als een gewone vulling, inlay of onlay niet geschikt is. In samenwerking met de tandtechnicus wordt de tand of kies afgeslepen. Hierover wordt een op maat gemaakte, holle kunsttand of -kies geplaatst. Het plaatsen van een kroon valt niet onder de basisverzekering, maar kan wel (deels) worden gedekt door een aanvullende verzekering.

Aanvullende dekking voor vergoeding kronen

Alle verzekeraars bieden een aparte tandartsverzekering aan naast de basisverzekering en aanvullende pakketten. Daarmee zijn tandheelkundige zorgkosten, waaronder het zetten van kronen, gedekt. Bij de meest gekozen dekking wordt 75% van de kosten gedekt tot €250.

Vergoeding kronen vergelijken

Een tandartsverzekering is dus een aparte aanvulling op je basisverzekering en eventuele aanvullende dekkingen. Om er zeker van te zijn dat niet alleen je tanden goed verzekerd zijn en je niet te veel betaalt voor je zorgverzekering, kun je daarom het beste een vergelijking maken.

Vul je gegevens in en check je besparing

Wat zijn kronen?

De kroon is het bovenste, zichtbare deel van je tand of kies. De buitenkant van de kroon is bedekt met glazuur. Daaronder bestaat de tand of kies uit tandbeen met daarin bloedvaten en zenuwen. Het is ook mogelijk een kunstmatige kroon te laten plaatsen. Dat zijn de kronen die in dit stuk worden beschreven. Het plaatsen gebeurt dikwijls door een tandtechnicus. Deze plaatst de kunstmatige kroon over de afgeslepen tand of kies.

Kronen, bruggen of facings?

Kronen worden vaak in een zelfde context als bruggen en facings genoemd. Dit kan vaak verwarrend zijn. Wat is het verschil? Bij het plaatsen van een kroon wordt de gehele tand of kies geslepen, hierover wordt een kunstmatige kroon geplaatst. Bruggen worden over een ontbrekend deel van het gebit geplaatst. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van kronen. De kronen dienen dan eigenlijk om het brugdeel te verankeren. Een facing lijkt ook op een kroon, maar is minder ingrijpend. Het is een dun plaatje keramiek dat op het zichtbare deel van de tand wordt geplaatst. Afhankelijk van de specifieke situatie moet weinig tot veel van de onderliggende tand worden afgeslepen. Deze behandeling wordt vaak om cosmetische redenen gedaan. Lees meer over de vergoeding bruggen, inlays of onlays.

Vergoeding Kronen (tandheelkunde) verzekering

Hoe verloopt de behandeling?

Eerst bepaalt de tandarts dat de kroon moet worden geplaatst. De tand of kies wordt dan geslepen. Vervolgens maakt de tandtechnicus een afdruk van het gebit. De afgeslepen tand of kies en het gebit daaromheen worden in beeld gebracht. Met deze afdruk kan de tandtechnicus een passende kroon maken. In overleg met de tandarts of tandtechnicus wordt een geschikte kleur voor de kroon gekozen. Bij een volgende afspraak wordt de kroon over de geslepen tand of kies geplaatst. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een cohesiemiddel, ook wel cement genoemd, om de kroon goed vast te maken. Tussen het slijpen van de tand of kies en het daadwerkelijk plaatsen van de kroon krijg je vaak een noodvoorziening mee. Er wordt een tijdelijke kroon ter bescherming van de geslepen tand of kies geplaatst.

Gebruike materialen

Kronen kunnen uit verschillende materialen worden gemaakt. De volgende opties behoren tot de mogelijkheden: porselein, metaal-porselein en metaal. Porselein heeft als voordeel dat het de kleur van de omringende tanden en kiezen deelt. Vaak is niet eens te zien dat het niet de eigen tand of kies is. Met de nieuwste technieken is de kans op een breuk vrijwel uitgesloten. Een metaal-porseleinen kroon heeft als voordeel dat metaal sterk en slijtvast is. Het zichtbare deel van de kroon wordt wel bedekt met porselein waardoor het geheel alsnog natuurlijk oogt. Ook kan een metalen kroon worden geplaatst. Dit gebeurt alleen achterin het gebit, omdat er een groot kleurverschil is met de rest van de tanden.

Onderhoud van de kroon

Bij goed onderhoud gaat een kroon minstens 10 jaar mee. Er wordt zelfs beweerd dat een kroon tot zo’n 30 jaar goed kan blijven zitten bij ideale omstandigheden. Om de levensduur van je kroon zo lang mogelijk te houden is het van belang deze goed te onderhouden en schoon te maken. Geef het tandvlees onder de kroon extra aandacht bij het poetsen en gebruik hierbij een zachte tandenborstel. De rand van de kroon is een kwetsbare plek, waar tandplak makkelijk kan achterblijven. Dit kan leiden tot cariës en tandontsteking. Voorkom dit door het gebied goed en regelmatig te poetsen. Maak daarnaast ook gebruik van tandenstokers, ragers en flossdraad. Uw tandarts, tandtechnicus of mondhygiënist kunt u hier meer over vertellen.

Wat kost een kroon en dekt mijn verzekering kronen?

Het plaatsen van een kroon wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Vanuit de aanvullende verzekering is het wel mogelijk dekking te krijgen voor deze behandeling. Neem goed de polisvoorwaarden van je verzekering door. Zorgverzekeraars hanteren namelijk verschillende dekkingsgraden. Let daarbij ook op het percentage en maximale bedrag van de dekking. Dit verschilt tussen de aanvullende verzekeringen. De kosten van een kroon of brug bij uit het vaste tarief van je tandarts en de productiekosten. Klik hier om meer te lezen over tandarts vergoedingen.

Vergelijk de verschillende aanvullende verzekeringen

Alleen vanuit de aanvullende verzekering worden kronen vergoed. De voorwaarden van deze vergoeding verschillen per aanvullende zorgverzekering. Denk je in de toekomst één of meerdere kronen te laten plaatsen? Of wil je je voor de zekerheid voor mogelijke kosten gedekt hebben? Maak dan gebruik van de zorgvergelijker om te zien welke zorgverzekering het beste aansluit tegen de scherpste voorwaarden.

Vergoedingen voor kronen (tandheelkunde) per verzekeraar

Deze vergoedingen gelden voor een 25 jarige vrouw en hebben betrekking op het jaar 2019. Kijk voor de persoonlijke polisvoorwaarden altijd op de website van de zorgverzekeraar.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overstappen.nl werkt dagelijks aan het accuraat bijhouden van de informatie omtrent zorgverzekeringen. De zorgbranche is echter een snel veranderend landschap. Voor het beste advies neem je contact op met je tandarts. Kijk ook altijd eerst naar de specifieke polisvoorwaarden in onze vergelijker.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Bereken je premie