Vergoeding Inlays en Onlays (tandheelkunde) verzekering

Bruggen, kronen, inlays, onlays en ouderwetse vullingen. Er zijn meerdere technieken om beschadigingen aan het gebit te verhelpen. De tandarts bekijkt per geval welke techniek de beste oplossing biedt. Inlays en onlays hebben als voordeel dat ze stabieler zijn dan vullingen, terwijl er meer tandweefsel wordt gespaard dan bij het plaatsen van een brug of kroon. Het plaatsen van een inlay of onlay wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Het is wel mogelijk je aanvullend te verzekeren voor tandheelkundige hulp.

Inhoudsopgave

Wat zijn inlays?
Kroon, inlay of onlay
Wanneer neem je een inlay of onlay?
Hoe verloopt de behandeling?
Gebruikte materialen
CEREC – Binnen een dag al een inlay
Dekt mijn verzekering inlays of onlays?
Vergelijk de verschillende aanvullende verzekeringen

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
[esos-buttons title=”Bereken je premie” size=”pijl” url=”/zorgverzekering/”]

Wat zijn inlays?

Bij beschadigingen van de kies door bijvoorbeeld cariës (gaatjes) of tandbreuk kan het nodig zijn een inlay te plaatsen. Een tandtechnicus maakt op maat een vulling die in het kauwvlak van de kies wordt geplaatst. De tandarts kan kiezen voor deze behandeling als de beschadiging van de tand te ernstig is om met een reguliere vulling van amalgaam te verhelpen.

Kroon, inlay of onlay

De behandeling lijkt veel op het plaatsen van een kroon. Het grote verschil is dat de volledige tand wordt geslepen voordat de kroon wordt geplaatst. Bij een inlay of onlay blijft veel meer tandweefsel onbeschadigd. De beschadiging wordt geslepen of geboord. De rest van de tand blijft gespaard. De tandtechnicus maakt van verschillende methodes gebruik om de beschadiging van de kies op te meten. Vervolgens wordt een vulling gemaakt van bijvoorbeeld keramiek die perfect in of op de tand past. Lees meer over de vergoeding van kronen en bruggen.

mondWanneer neem je een inlay of onlay?

De inlay of onlay wordt vaak als oplossing gebruikt als de beschadiging aan de kies te ernstig is voor een reguliere vulling en niet ernstig genoeg is voor een volledige kroon. Bij een ernstige beschadiging aan de kies kan een vulling van amalgaam instabiel blijven. Voor het plaatsen van een kroon wordt veel gezond tandweefsel geslepen. Een inlay of onlay kan dan uitkomst bieden. Maar wat is dan het verschil tussen een inlay en een onlay? De inlay past in het kauwvlak van een kies. Een onlay is wat groter en valt deels over de kies heen.

Hoe verloopt de behandeling?

De tandarts bepaalt of de beschadiging aan de kies het beste te verhelpen is met een inlay of onlay. Vaak is het nog nodig de beschadiging te boren of deels te slijpen voordat het werk aan de inlay of onlay kan beginnen. De tandarts verwijst je door naar een tandtechnicus die verschillende technieken kan toepassen om de beschadiging aan de tand te meten. Met deze informatie maakt de tandtechnicus een vulling die perfect in of over de beschadiging past.

Gebruikte materialen

De tandtechnicus maakt een afdruk van de beschadiging binnen de tand. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van materialen als polyether of siliconen. Met deze afdruk kan de tandtechnicus de inlay of onlay perfect laten aansluiten op de kies. De vorm kan worden gegoten voor bijvoorbeeld een gouden of zilveren inlay of onlay. Het gebruik van goud of zilver was vroeger de norm. Ook kan de vorm worden gefreesd. Dit is het geval bij bepaalde keramische inlays.

CEREC – Binnen een dag al een inlay

Er zijn tegenwoordig steeds meer tandartsen die zelf een inlay of onlay kunnen maken. Sterker nog, deze is binnen enkele uren al op de kies te plaatsen. Ze maken hierbij gebruik van de zogenaamde CEREC methode. Met specialistische apparatuur wordt er een 3D-scan van je gebit gemaakt. Aan de hand van de scan wordt de inlay of onlay meteen geslepen. Deze is meteen op dezelfde dag al in het gebit te plaatsen.

Dekt mijn verzekering inlays of onlays?

Inlays en onlays worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Vanuit de aanvullende zorgverzekering is het wel mogelijk dekking te krijgen voor deze behandeling. Het is wel van belang goed de polisvoorwaarden van je verzekering door te nemen. De verzekeraars hanteren namelijk verschillende dekkingsgraden. Let daarbij ook op het percentage en maximale bedrag van de dekking. Dit verschilt tussen de aanvullende verzekeringen. Lees meer over de vergoeding van de tandarts.

Vergelijk de verschillende aanvullende verzekeringen

Alleen vanuit de aanvullende verzekering worden inlays of onlays vergoed. De voorwaarden van deze vergoeding verschillen onderling. Denk je in de toekomst een inlay of onlay te laten plaatsen? Of wil je voor de zekerheid hiertegen gedekt zijn? Maak dan gebruik van de zorgvergelijker om te zien welke verzekering het beste aansluit tegen de scherpste voorwaarden.


Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overstappen.nl werkt dagelijks aan het accuraat bijhouden van de informatie omtrent zorgverzekeringen. De zorgbranche is echter een snel veranderend landschap. Voor het beste advies neem je contact op met je tandarts. Kijk ook altijd eerst naar de specifieke polisvoorwaarden in onze vergelijker.

[esos-chat]

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
[esos-buttons title=”Bereken je premie” size=”pijl” url=”/zorgverzekering/”]