Vergoeding Ergotherapie verzekering
Als je hulp nodig hebt bij het (opnieuw) aanleren van dagelijkse handelingen, dan kan een ergotherapeut je hierbij helpen. Vanuit de basisverzekering worden de eerste 10 behandeluren vergoed. Heb je meer behandelingen nodig? Dan kan vergoeding worden ontvangen vanuit een aanvullende verzekering.
Inhoudsopgave
Wat is ergotherapie?
Voor wie is ergotherapie?
Verschil tussen fysiotherapie en ergotherapie
Mantelzorgers
Vergoeding ergotherapie
Is een verwijzing van de huisarts nodig?
Vergoeding ergotherapie verzekering 2019
Vergoedingen voor ergotherapie per verzekeraar
Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?
- De premie van je huidige verzekeraar stijgt
- In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
- Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Wat is ergotherapie?
Ergotherapie bevat het Griekse woord ‘ergos’, wat handeling betekent. Het is een therapie gericht op het opnieuw leren uitvoeren van dagelijkse handelingen. Een ziekte of ongeluk kan ervoor zorgen dat je problemen hebt bij bepaalde bewegingen of handelingen. Dit kunnen redelijk simpele bewegingen zijn zoals eten of aankleden, maar het kan ook gaan om hulp bij revalideren. Een ergotherapeut kan je leren om deze handelingen weer zo goed mogelijk zelfstandig uit te voeren, zodat je dit kunt toepassen in je eigen leef- en/of werkomgeving. Als een bepaalde handeling niet meer op de gebruikelijke manier uitgevoerd kan worden, kan de ergotherapeut een alternatieve manier aanleren. Ook wordt gekeken of er aanpassingen nodig zijn in de leefomgeving, zoals aangepaste stoelen of veranderingen in het huis. Een ergotherapeut zoekt naar doelgerichte en praktische oplossingen die de patiënt helpen om zo goed mogelijk te kunnen functioneren.
Voor wie is ergotherapie?
Ergotherapie kan worden gegeven aan mensen van iedere leeftijd. Kinderen kunnen van hele andere problemen last hebben dan oudere mensen, maar beiden kunnen profijt hebben van een ergotherapie behandeling. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld problemen hebben bij het spelen, ze worden snel boos of hebben moeite met kleuren, en ouderen kunnen door lichamelijke klachten sommige dagelijkse handelingen niet meer uitvoeren zoals zij dit altijd deden.
Verschil tussen fysiotherapie en ergotherapie
Deze twee vormen van therapie lijken erg op elkaar en patiënten worden vaak door allebei behandeld tijdens het herstelproces. Het verschil is dat fysiotherapie alleen gericht is op het fysieke lichaam en de spieren. Zo kan een fysiotherapeut helpen om de spieren goed te gebruiken om bijvoorbeeld weer te leren lopen. Ergotherapie houdt zich ook bezig met de omgeving van een persoon. Als iemand opnieuw moet leren lopen, moeten er dan aanpassingen worden gedaan aan het huis, of zijn er andere manieren waarop je de handeling alsnog uit kunt voeren.
Mantelzorgers
Mensen die problemen hebben bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen, zullen vaak worden geholpen door familieleden of vrienden. Deze onbetaalde zorg wordt mantelzorg genoemd. Ergotherapie kan ook voor mantelzorgers nuttig zijn. Zij krijgen dan begeleiding en uitleg over hoe zij het beste kunnen helpen.
Vergoeding ergotherapie
De eerste 10 uur ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige zorgverzekeraars vergoeden voor kinderen onder de 18 nog 2 extra uren. Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering geldt wel altijd een eigen risico. Dit jaarlijkse eigen risico moet eerst worden betaald, alle kosten die boven het eigen risico uitkomen worden vergoed door de basisverzekering. Als je meer uur vergoed wilt krijgen kun je een aanvullende verzekering afsluiten. De vergoedingen voor ergotherapie verschillen sterk per zorgverzekeraar. Deze vergoeding loopt van 2 extra uren tot een vergoeding van 100 procent van de kosten. Let op dat veel zorgverzekeraars vergoeden op basis van gecontracteerde zorg. Je krijgt in dit geval alleen de volledige vergoeding wanneer je wordt behandeld door een ergotherapeut die is gecontracteerd door de zorgverzekeraar. Als je besluit ergens anders te worden behandeld, kan het zijn dat je maar een percentage van de vergoeding ontvangt.
Is een verwijzing van de huisarts nodig?
De meeste zorgverzekeraars stellen een verwijzing van een arts verplicht voor het uitkeren van een vergoeding. Het is daarom verstandig om eerst een bezoek te brengen aan de huisarts, deze kan je doorverwijzen naar een ergotherapeut. Je kunt van te voren ook de polisvoorwaarden van je zorgverzekering controleren of contact opnemen met je zorgverzekeraar.
Vergoeding ergotherapie verzekering 2019
Als je door een ergotherapeut behandeld wordt, krijg je de eerste 10 uur vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een overige vergoeding kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Deze verzekeringen bieden echter niet allemaal een hoge vergoeding, let daarom goed op de hoogte van de premie in vergelijking met de kosten die je terug krijgt. Wil je vergelijken welke zorgverzekeraar de hoogste dekking biedt voor de beste premie? Vul dan je gegevens in bij onze zorgvergelijker en krijg direct een overzicht.
Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?
- De premie van je huidige verzekeraar stijgt
- In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
- Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Vergoedingen voor ergotherapie per verzekeraar
Deze vergoedingen gelden voor een 25 jarige vrouw en hebben betrekking op het jaar 2019. Kijk voor de persoonlijke polisvoorwaarden altijd op de website van de zorgverzekeraar.
[esos-healthcare-compensations cost_category=435522 birthdate=”1990-01-12″ gender=”vrouw”]
Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overstappen.nl werkt dagelijks aan het accuraat bijhouden van de informatie omtrent zorgverzekeringen. De zorgbranche is echter een snel veranderend landschap. Voor het beste advies neem je contact op met je huisarts. Kijk ook altijd eerst naar de specifieke polisvoorwaarden in onze vergelijker.
[esos-chat]Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?
- De premie van je huidige verzekeraar stijgt
- In 2019 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
- Je bespaart op je aanvullende verzekeringen