Kabel, ADSL of glasvezel?
ADSL, kabel en glasvezel zijn allemaal vormen van breedbandinternet. Breedbandinternet staat bekend als een snelle en stabiele internetverbinding. ADSL, kabel en glasvezel hebben echter allemaal hun eigen, specifieke eigenschappen. We vertellen je in dit artikel precies wat ADSL, kabelinternet en glasvezel zijn en laten je de voor- en nadelen zien. Als je in onze vergelijker op zoek gaat naar een nieuwe aanbieder, kan je deze informatie meenemen.
Vergelijk hier alle kabel, ADSL en glasvezel pakketten op hun specifieke eigenschappen.
Wat is ADSL?
ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. ADSL is een digitale verbinding waarbij het downloaden van data sneller gaat dan het uploaden. Bij ADSL gebruik je je telefoonlijn om informatie (data) over het internet te versturen en ontvangen: denk bijvoorbeeld aan een datapakket dat verstuurd wordt zodat je een website kan bekijken. Je hebt dus een telefoonaansluiting nodig voor ADSL.
Om de verschillende signalen goed uit elkaar te halen, wordt een splitter ingezet die de verschillende frequenties uit elkaar houdt. Je hebt ook een ADSL-modem nodig. Dit apparaat verbindt je computer met de telefoonlijn. Klassiek ADSL haalt maximaal 50 Mb/s downloadsnelheid en 1 Mb/s uploadsnelheid.
ADSL2, ADSL2+ en VDSL zijn de snellere opvolgers van ADSL. De snelheid van de ADSL-verbinding is afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale: des te verder je van de centrale woont, des te lager je snelheid.
Kosten ADSL
Voor ADSL betaal je eenmalig aansluitingskosten en natuurlijk de abonnementskosten bij de provider. Het maandbedrag voor je abonnement hangt af van de ADSL variant en de provider die je hebt gekozen. Zoals eerder aangegeven heb je hier wel een vaste telefoonaansluiting voor nodig, zelfs wanneer je niet (meer) via de vaste telefoon belt
Hoe stap ik over van ADSL provider?
Dankzij de Telecomwet kun je je abonnementen (voor je internet, telefonie en televisie) zonder al te veel moeite opzeggen na de eerste contractperiode. Meestal dus na één of twee jaar. Via Overstappen.nl vergelijk je welke aanbieder het beste bij je past.
Wat zijn de voor- en nadelen van ADSL
Voordelen | Nadelen |
Keuzevrijheid van aanbieder | Signaal wordt zwakker als je meer dan 2 kilometer van de wijkcentrale woont |
Bijna overal beschikbaar | Interactieve TV gaat van je downloadsnelheid af (minimaal 20 Mb/s is daarom raadzaam) |
Snelheden tot 50 Mb/s (VDSL) | De maximumsnelheid tot 50 Mb/s (VDSL) is niet overal beschikbaar |
Goedkope abonnementen mogelijk | Er is een telefoonlijn nodig voor het aanleggen |
Wat is kabelinternet?
Bij kabelinternet wordt, naast het televisiesignaal, ook het internetsignaal over de kabel naar je huishouden gestuurd. Hiervoor is een kabelmodem nodig. Dit apparaat vormt de verbinding tussen je computer en de kabel. Je maakt met je buren gebruik van dezelfde kabel; dit heeft geen invloed op je internetsnelheid. De kabeltechniek zorgt ervoor dat elke huisaansluiting zijn eigen frequentie heeft op de kabel. Wel is het raadzaam je kabelnetwerk te beveiligen, dit kan via de software die je bijgeleverd krijgt bij je draadloze- of kabelrouter.
Maar er is meer: kabelaanbieders leveren ook bellen en TV. Dit wordt aangeboden binnen een bepaalde regio. Omdat kabelinternet via een televisienetwerk loopt, ben je verplicht om de basisdienst televisie af te nemen als je toegang wilt tot het internet via de kabel. Wel worden er extra diensten aangeboden, zoals het huren van films en uitzending gemist.
Aan de hand van je adres kun je via de vergelijker van Overstappen zien uit welke kabelproviders je kunt kiezen.
Wat zijn de voor- en nadelen van kabelinternet?
Voordelen | Nadelen |
Afstand tot wijkcentrale heeft geen invloed op de internetsnelheid | Geen keuzevrijheid omdat in elk gebied maar één kabelaanbieder zit |
Telefonie, TV en internet zijn gescheiden; geen snelheidsverlies door bijvoorbeeld TV-kijken | TV-abonnement altijd verplicht |
Snelheden tot 200 Mb/s |
Wat is glasvezelinternet?
Een glasvezelkabel is een haardunne vezel die gemaakt is van een speciaal soort glas. Signalen worden door de kabel snel en betrouwbaar over grote afstanden verstuurd. Glasvezel internet biedt de hoogste internetsnelheden van alle vormen van breedbandinternet. In sommige gemeentes kan de internetsnelheid oplopen tot 500 Mb. Glasvezel is dan ook zeer geschikt voor intensief internetgebruik.
Bij glasvezel is de upload- en downloadsnelheid altijd even hoog. Reggefiber rolt glasvezel uit in Nederland.
Zelf je provider kiezen
Niet alle glasvezelaanbieders zijn in alle gemeenten actief. Is er glasvezel aangelegd in je gemeente, dan kun je uit meerdere aanbieders kiezen. Door onze glasvezel check te doen, zie je in een oogopslag of glasvezel op jouw adres beschikbaar is. Glasvezelaanbieders beheren het netwerk niet en zijn dus ook niet verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud.
Op dit moment wordt het merendeel van het glasvezelnetwerk beheerd door Reggefiber. Daarnaast legt de investeringsmaatschappij CIF glasvezel aan. In gebieden waar Reggefiber actief is, mogen aanbieders zelf beslissen in welke gemeenten zij diensten aanbieden. Meer dan 2 miljoen huishoudens zijn op dit moment aangesloten op het glasvezelnetwerk
De voor- en nadelen van glasvezel
Voordelen | Nadelen |
Keuzevrijheid van aanbieder | Glasvezel is niet overal beschikbaar |
Snelheden tot 500 Mb/s | |
Download- en uploadsnelheid even hoog |
Zaken waar je goed op moet letten als je providers gaat vergelijken
Bedenk goed wat voor internetter je bent. Geef je de voorkeur aan de hoogste internetsnelheid of kun je ook leven met langzamer, maar wel goedkoper internet? Geef dit allemaal aan in de vergelijker, zodat je keuze goed aansluit op je behoefte.
Andere belangrijke zaken waar je op dient te letten zijn:
- De beschikbaarheid op je adres
- Eenmalige en maandelijkse kosten
- Internetsnelheid
- Zenderpakketten
- Aanwezigheid HD-TV
- Installatiekosten
- Extra diensten zoals onbeperkt bellen en video on demand
Kiezen tussen ADSL, kabelinternet en glasvezel
ADSL, kabel en glasvezel hebben allemaal hun voor- en nadelen. Met bovenstaande informatie hebben we hopelijk duidelijk gemaakt wat de onderlinge verschillen zijn. Bij het maken van een keuze tussen aanbieders, kun je deze informatie meenemen. Mocht je nog vragen hebben, kan je altijd terecht bij onze klantenservice.
Is je vraag nog niet beantwoord?
- 020 - 760 42 42Binnen: 1 min
- 06 - 23 70 99 84Binnen: 15 min
- service@overstappen.nlBinnen: 2 uur
- Begin chatBinnen: 4 min