Doorlopend krediet
Vind direct het beste doorlopend krediet voor jouw situatie
Vergelijk leningen
Wij vergelijken de volgende aanbieders
Een lening die bij je past
3,9%
is het laagste rente percentage
8,7
is onze klanttevredenheidsscore
103.598
vergelijkers gingen je deze maand voor
Klanten over Overstappen.nl
Als je geld gaat lenen, kan je kiezen uit twee leenvormen: doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Op deze pagina lees je meer over doorlopend krediet: wat is het, wanneer is het handig om voor een doorlopend krediet te kiezen en waar moet je zoal op letten?
Wat is een doorlopend krediet?
Als je je huis gaat verbouwen, weet je niet hoeveel geld je uiteindelijk nodig zult hebben. Een doorlopend krediet is in dat geval ideaal: je leent een bedrag en mag bijlenen mocht het niet genoeg zijn. Dit in tegenstelling tot een persoonlijke lening, waarbij je eenmalig een bedrag leent.De looptijd en rente van een doorlopend krediet zijn flexibel, aangezien je altijd extra geld bij kan lenen. Je moet minimaal €2.500 lenen en kan maximaal €75.000 lenen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je hebt geleend. In tegenstelling tot bij een persoonlijke lening, is de betaalde rente niet meer aftrekbaar als je de lening gebruikt voor een verbouwing.
Nadelen van een doorlopend krediet zijn dat het rentepercentage wisselt en dat je, omdat je continu geld bij kan lenen, al snel meer geld dan je eigenlijk van plan was. De betaalde rente is bij een doorlopend krediet niet aftrekbaar als je de lening gebruikt voor een verbouwing, dit is bij een persoonlijke lening vaak wel het geval. Er is een leeftijd waarop het geleende bedrag afgelost moet zijn; dit verschilt per aanbieder, maar ligt tussen de 65 en 75 jaar.
Extra aflossen is altijd boetevrij bij een doorlopend krediet.
Wanneer moet ik kiezen voor een doorlopend krediet?
Een doorlopend krediet is ideaal als je (bijvoorbeeld) gaat klussen en niet weet wat het totale kostenplaatje gaat worden. Mocht alles toch duurder worden dan gedacht, kan je gemakkelijk extra geld lenen. Als je al precies weet hoeveel geld je nodig zult hebben, dan kan je beter kiezen voor een persoonlijke lening.
Tips bij het afsluiten van een doorlopend krediet
- Leen alleen geld als het verstandig, noodzakelijk of rendabel is;
- Let goed op de kleine lettertjes;
- Controleer de vergunning van de kredietverstrekker bij de Autoriteit Financiële Markt, zodat je zeker weet dat je in zee gaat met een betrouwbare aanbieder;
- Vergeet de risico’s niet: als je geld leent, ga je een verplichting aan. Je moet je aan betalingsafspraken houden, ook als je situatie in negatieve zin verandert.
- Leen alleen het bedrag dat je nodig hebt;