Groen gas
Groen gas is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Steeds meer leveranciers bieden deze groene variant van gas aan. Maar is dit gas wel echt groen? En wat is het verschil tussen het groene gas, aardgas en biogas? Wij leggen het aan je uit.
Wat is groen gas?
Groen gas is duurzaam geproduceerd biogas. Biogas ontstaat uit de vergisting van producten zoals slib en gft-afval. Als het biogas is opgewaardeerd en in het gasnet is ingebracht, heet het groen gas. Biogas wordt op een bepaalde manier verwerkt, zodat het dezelfde eigenschappen en kwaliteit heeft als aardgas. Met de huidige technieken is het nog niet mogelijk om biogas op grote schaal te produceren. Daarom kiezen leveranciers er vaak voor om CO2-gecompenseerd gas aan te bieden.
In tegenstelling tot wat leveranciers vaak beweren is CO-gecompenseerd gas niet echt groen. Het echte groene gas komt voort uit biogas. Bij CO2-gecompenseerd of klimaatgecompenseerd gas investeert de leverancier in klimaatprojecten in het buitenland. Er worden dan bijvoorbeeld bomen geplant die het broeikaseffect tegengaan. Zo wordt de CO2-uitstoot van aardgas gecompenseerd. Grijs gas krijgt op deze manier een groen tintje.
[esos-buttons title=”Groene gas aanbiedingen vergelijken” size=”pijl” funnel=”energie” url=”/energie/vergelijken/”]Wat is biogas?
Net als bij stroom bestaat er bij gas ook een verschil tussen het groene gas en niet-groene gas. Biogas is een ‘groen’ gas. Het is de duurzame versie van niet-groen gas, ook wel aardgas genoemd. Het verschil zit hem vooral in de vriendelijkheid voor het milieu. Biogas is namelijk de duurzame (en vaak duurdere) versie van aardgas. Omdat de voorraad aardgas op de wereld ooit opraakt en onze achterkleinkinderen ongetwijfeld ook nog wat gas willen, is er gezocht naar duurzame alternatieven. Biogas is daarvan het resultaat.
Anders dan aardgas wordt biogas geproduceerd uit onder andere resten groente en fruit, koeienmest, tuinafval en slib. Het gas wordt dan gezuiverd en gedroogd. Als het dezelfde kwaliteit als aardgas heeft bereikt is het helemaal ready om je bij te staan in het bereiden van je stamppotje voor vanavond of om je huis te verwarmen :).
Je merkt zelf geen verschil tussen de kwaliteit van biogas en grijs gas. Wel is het zo dat biogas vaak iets duurder is. Dit komt doordat de productie van biogas extra kosten met zich meebrengt. Daartegenover staat dan wel weer dat je meehelpt aan een schonere toekomst voor de aarde.
Leuk om te weten: voor de veiligheid wordt aan biogas een geurstof toegevoegd. Zo ruikt het groene gas hetzelfde als aardgas.
Wat is het verschil tussen biogas en het groene gas?
Het groene gas is niet altijd hetzelfde als biogas, maar biogas is uiteindelijk wel altijd groen gas. Snap je het nog?
Biogas wordt daadwerkelijk geproduceerd uit middelen die niet direct schadelijk zijn voor onze aarde en niet negatief bijdragen aan het broeikaseffect. In de volksmond wordt biogas ook het groene gas genoemd, omdat het vriendelijk(er) is voor het milieu dan aardgas.
Maar aardgas kan ook bestempeld worden als het groene gas. Dit kan als het zogenaamde CO2-gecompenseerd gas of bos gecompenseerd gas is. Dan investeert de leverancier in klimaatprojecten in het buitenland. Er worden dan bijvoorbeeld bomen geplant die juist positief bijdragen aan het welzijn van onze aarde. Zo krijgt het aardgas een groen tintje en mogen leveranciers er een groene stempel opgeven.
Kan ik groen gas uit biogas afnemen?
Het is voor consumenten niet mogelijk om het groene gas uit biogas af te nemen. Zij zijn aangewezen op de CO2-gecompenseerde variant. Nederland kent enkele leveranciers die het groene gas aanbieden op de zakelijke markt. Bedrijven kunnen met een certificaat bewijzen dat het groene gas uit biomassa is geproduceerd. Zo tonen zij hun duurzame ondernemerschap aan.
Hoe groen is het groene gas?
Neem je als consument het groene gas af van een energieleverancier? Dan krijg je in werkelijkheid grijs gas. Het gaat hierbij om gas uit Slochteren (Groningen) of geïmporteerd gas uit Rusland. Het groene gas is dan niet groen. Toch is ‘groen’ CO2-gecompenseerd gas voor veel huishoudens een mooie manier om een steentje bij te dragen aan het milieu.
Groen gas vergelijken
Overstappen.nl biedt een handige en gratis energievergelijker. Hiermee vergelijk je de tarieven van energieleveranciers. Wil je graag gas dat groen is? Geef dit dan aan in de vergelijker. Wij tonen dan de goedkoopste groene energieleveranciers. Je ziet per energieaanbieding of er alleen sprake is van groene stroom, of dat er ook CO2-gecompenseerd gas wordt aangeboden. Nederland kent helaas geen leveranciers die het groene gas uit biogas aanbieden.
[esos-buttons title=”Vergelijk Energie” size=”pijl” funnel=”energie” url=”/energie/vergelijken/”]Hulp nodig?
Heb je nog vragen over het overstapproces? Twijfel je ergens over? Bevind je je in een bijzondere situatie? Neem contact op met onze klantenservice. Onze klantenservicemedewerkers hebben ruime ervaringen met switchen van energieleverancier. Zij kunnen je extra uitleg geven en desgewenst met je meedenken over de best passende energieaanbieding.
Tel.: [esos-telefoonnummer] [esos-bereikbaar]
Meer weten over groen gas?
Waar vind ik de groene gasprijzen? Wil je meer weten? Kijk dan in onze begrippenlijst. Nederland staat nog in de kinderschoenen met het opwekken van de groene variant van gas. Het bijmengen van het groene gas in het huidige gasnet is echter in opkomst. Goed nieuws voor liefhebbers van het groene gas. Nederland kan dit benutten om de doelstellingen van het energieakkoord te behalen.
[esos-buttons title=”Energievergelijker” size=”pijl” funnel=”energie” url=”/energie/vergelijken/”]