Energiecollectief
Een energiecollectief is een collectief dat zorgt voor goedkope energietarieven voor consumenten. Het doel van het organiseren van een collectief is het besparen op energiekosten. De energieleveranciers zijn bereid om een collectief hoge kortingen te bieden, omdat er in één keer een grote groep mensen overstapt.
Wat is een energiecollectief?
Een energiecollectief is een collectief dat zorgt voor goedkope energietarieven voor consumenten. Met een collectief kun je energie inkopen met een grote groep mensen. Het idee achter een collectief is dat door het vormen van een grote groep mensen er goedkoper stroom en gas kan worden ingekocht en er op die manier meer bespaard wordt op energiekosten dan wanneer er een individueel energiecontract zou worden afgesloten. De grote groep mensen die deelnemen aan een energiecollectief, maakt het voor energieleveranciers aantrekkelijk om het collectief een speciaal aanbod te doen.
Iedereen kan zich aansluiten bij een energiecollectief. Je kunt je inschrijven voor een energiecollectief bij een bedrijf, organisatie of vereniging die een collectief organiseert.
Vragen omtrent een energiecollectief
1. Zo werkt een energiecollectief
2. Voordelen van een energiecollectief
3. Nadelen van een energiecollectief
4. Is een energiecollectief goedkoper dan een normale energieleverancier?
5. Welke energiecollectieven zijn er?
6. Wanneer kan ik overstappen?
7. Hoe lang ben ik aangesloten bij een energiecollectief?
8. Een energievergelijker of een energiecollectief?
9. Is het mogelijk om voortijdig uit een energiecollectief stappen?
10. Waar moet je op letten bij het kiezen voor een energiecollectief?
Zo werkt een energiecollectief
- Je schrijft je in als deelnemer aan het collectief.
- De collectieve inkoop vindt plaats via een veiling en wordt daarom ook wel een energieveiling genoemd. Er wordt een energieveiling georganiseerd. De energieleverancier die het scherpste bod uitbrengt, en hiermee dus de hoogste korting aanbiedt voor de ingeschreven deelnemers, wint de energieveiling.
- Na de veiling ontvangen de deelnemers van het collectief een persoonlijk aanbod op basis van de verbruiksgegevens.
- Als het bod wordt geaccepteerd door de deelnemer, stapt deze over naar de energieleverancier van het winnende bod.
Voordelen
- Besparen op de kosten van je energieverbruik
- Meestal vrijblijvend aanmelden
- Hogere bewustwording van energieprijzen onder consumenten
Een collectief krijgt vaak korting bij het inkopen van energie omdat energieleveranciers graag in één keer een grote groep aan zich willen binden. Hoe meer mensen er deelnemen, hoe hoger de korting meestal is.
Pas nadat de energie is geveild wordt er een persoonlijk aanbod gedaan en op basis daarvan kun je beslissen of je wilt deelnemen aan het energiecollectief.
- Het opstarten van een collectief brengt veel kosten met zich mee
- Het winnende bod is niet voor iedereen het voordeligst
- Niet alle energieleveranciers doen mee aan energieveilingen
Deze kosten worden gecompenseerd door het geven van een extra opslag aan de organisator. Deze opslag zorgt voor een verhoging van de uiteindelijke prijs die je betaalt voor de energie.
Het winnende bod is niet voor iedereen het voordeligst aangezien er alleen wordt gekeken naar de gemiddelde prijs en niet naar de specifieke situatie. Vaak komt je eigen verbruik niet overeen met het gemiddelde verbruik, waardoor je uiteindelijk niet goedkoper uit bent.
De energieleveranciers die deelnemen aan energieveilingen bieden niet al hun producten aan. Het aanbod van energieleveranciers is hierdoor niet volledig.
- In het tweede jaar gaan de energietarieven vaak omhoog
- De veilingorganisatie biedt geen ondersteuning bij de overstap en eventuele klachten.
- Kans op overstapboete bij te vroeg overstappen
Tijdens energieveilingen bieden leveranciers hoge kortingen aan om de veiling te winnen. De extra kosten die zij hierdoor maken, moeten worden terugverdiend. Dit gebeurt vaak in het tweede jaar, dan stijgen de energietarieven.
De veilingorganisatie biedt geen ondersteuning en de deelnemers van het collectief zijn bij klachten en vragen over de overstap aangewezen op de energieleverancier.
Als je je aansluit bij een collectief terwijl je een lopend energiecontract hebt, maak je kans op een overstapboete. Hierdoor kan je uiteindelijk toch duurder uit zijn.
Is een energiecollectief goedkoper dan een normale energieleverancier?
Of een energiecollectief goedkoper is dan een normale energieleverancier, hangt af van je persoonlijke wensen en je energieverbruik. Tijdens een energieveiling wordt er vooral gekeken naar het gemiddelde verbruik en de gemiddelde prijs van energie. Als er een groot verschil zit tussen je energieverbruik en het gemiddelde energieverbruik, dan is de kans groot dat een energiecollectief niet de goedkoopste optie is.
Tijdens een energieveiling wordt er vaak niet gelet op de duurzaamheid van de energie. Als je persoonlijke voorkeur uitgaat naar duurzame energie kun je vaak beter zelf overstappen naar een andere energieleverancier.
Welke energiecollectieven zijn er?
De grootste energiecollectieven zijn momenteel van de ANWB, Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond, Sloop de Crisis, Homestroom, ANBO, NL Energiecollectief, KOBESPA, Groepsveiling.nl en de Vastelastenbond.
Wanneer kan ik overstappen?
De inschrijfperiode verschilt per collectief, maar start meestal aan het eind van het jaar. In 2019 organiseren zowel de Consumentenbond als Vereniging Eigen Huis een energiecollectief.
Hoe lang ben ik aangesloten bij een energiecollectief?
Dit hangt af van de looptijd van je energiecontract. Energiecollectieven bieden verschillende looptijden aan van energiecontracten. Als je energiecontract bijna afloopt kun je bijvoorbeeld zelf naar een andere energieleverancier overstappen of lid worden van een ander collectief.
Het is ook mogelijk om vroegtijdig over te stappen naar een andere energieleverancier. Houd er wel rekening mee dat de energieleverancier je een boete kan opleggen voor het vroegtijdig overstappen.
Een energievergelijker of een energiecollectief?
Je kunt je altijd inschrijven voor een energiecollectief aangezien dit geheel vrijblijvend is. Door je in te schrijven voor een collectief en daarnaast energie te vergelijken via een vergelijkingssite zoals Overstappen.nl, krijg je een goed beeld van de huidige energietarieven.
In veel gevallen is een vergelijkingssite echter voordeliger dan een energiecollectief en betaal je het laagste energietarief.
Is het mogelijk om voortijdig uit een energiecollectief stappen?
Ja, het is mogelijk om voor het aflopen van je energiecontract over te stappen. Als je voortijdig vertrekt bij een energieleverancier die je via een energieveiling hebt gekozen, dan kan het wel zo zijn dat je de verkregen korting moet terugbetalen.
Waar moet je op letten bij het kiezen voor een energiecollectief?
- Is het energieproduct dat gewonnen heeft via de energieveiling inclusief alle extra kosten?
- Is de organisator van de energieveiling 100% onafhankelijk?
- Zijn alle voorwaarden voor het deelnemen aan een energiecollectief vooraf duidelijk en inzichtelijk gemaakt?
- Is het inschrijven voor het energiecollectief vrijblijvend?