Kattenverzekering
Wat is een kattenverzekering?
Wij Nederlanders kijken vaak de kat uit de boom, maar niet als het gaat om het verzekeren van onszelf of onze viervoeter. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun kat goed te verzekeren. Als kattenliefhebber wil je immers zorg kunnen dragen voor jouw huisdier. We weten allemaal hoe eigenwijs katten kunnen zijn. Vaak trekken ze hun eigen plan en gaan ze s’avonds op boevenpad. Een ongeluk zit daarom een klein hoekje. Een kattenverzekering biedt meer zekerheid als er wat gebeurt. De kosten worden dan gedekt voor de medische zorg die nodig is. De mens is verplicht verzekerd als het gaat om zorg, maar bij dieren is dat nog anders geregeld. Daar moet je de keuze als huisdierbezitter zelf maken. Wel of niet verzekeren?
Waarom een kattenverzekering?
Heeft een kat echt negen levens? Dit spreekwoord is afgeleid van het feit dat katten altijd op hun pootjes terecht komen en over het algemeen veel kunnen hebben. Maar ook katten kunnen ziek worden of wat oplopen. Met name raskatten zijn meer vatbaar voor ziekten en hebben regelmatig te maken met erfelijke aandoeningen. Om toch goed te kunnen zorgen voor je kat en financieel minder belast te zijn, kan je kiezen voor een kattenverzekering. Je betaalt een maandelijkse premie op basis van de dekking die je hebt gekozen. Een huisarts bezoekje is hierdoor gedekt.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Een kattenverzekering is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.
Voordelen
- Een kattenverzekering verzekert je kat voor medische zorg en de kosten.
- Een kattenverzekering beschermt je tegen torenhoge rekeningen. Bijna alle medische kosten ten gevolge van een ongeval of een ziekte worden gedekt (binnen je polis).
- Een kattenverzekering voorkomt dat je lastige keuzes moet maken als er plotseling een dure behandeling nodig is. Je wilt natuurlijk het beste voor je kat, maar je moet het wel financieel kunnen dragen.
Nadelen
- Een kattenverzekering vergoedt niet alle behandelingen. Pluis de polisvoorwaarden goed door of de betreffende behandeling vergoed wordt.
- Op basis van je gekozen dekking en pakket wordt de rekening betaald. Vaak bedraagt dit een percentage van de totale kosten.
- Bekende aandoeningen worden soms niet vergoed. Ook hier geldt, controleer goed de polisvoorwaarden voor welke aandoeningen je wel of niet wordt vergoed.
Hoe komt de premie tot stand?
Er zijn veel verschillende kattenverzekeringen mogelijk die qua premie en voorwaarden van elkaar verschillen. Je kunt je kat al verzekeren voor een ongeveer 7,50 euro premie per maand. Eén belangrijk factor van de premiehoogte is de dekking, vergoedingspercentage en je eigen risico. Maar ook andere factoren, zoals hieronder beschreven, spelen een rol. Verzekeraars hebben meerdere pakketten en aanvullende dekkingen. Daarom loont het om altijd te vergelijken en te kijken of er erfelijke kwalen worden meegenomen in de dekking.
Andere factoren die van invloed zijn op de premie:
- Geslacht (kater of poes)
- Gewicht
- Leeftijd
- Ras
Wil je een poes verzekeren? Dan betaal je waarschijnlijk iets meer premie. Een poes is relatief vaker ziek dan een kater. Een poes kan ook zwanger worden, waar eventuele complicaties mogelijk zijn. Hierdoor loopt de premie iets op.
Hoe zwaarder de poes of kater, hoe vaker een complicatie kan optreden. Dit wordt meegewogen in de premieberekening.
Jonge katten hebben minder medische zorg nodig dan oudere katten. Hierdoor is de premie wat lager als je een kat op jonge leeftijd wilt verzekeren. Het komt voor dat sommige verzekeraars oudere katten niet verzekeren.
Een raskat is over het algemeen duurder om te verzekeren. Een raskat kan soms erfelijke eigenschappen hebben waar verzekeraars rekening mee houden in hun premieberekening.
Een zorgverzekering voor je kat kan een verstandige keuze zijn. Helemaal als je geen spaarpot hebt en je niet voor onverwachte hoge rekeningen wilt komen te staan. Vergelijken van de verschillende aanbieders loont. Je kunt hierdoor veel premie besparen. Wel is het van belang goed naar de dekking te kijken.