Dierenverzekering

Wat is een dierenverzekering?

Jouw huisdier, daar wil je natuurlijk goed voor kunnen zorgen. Maar ook huisdieren worden regelmatig ziek. Voor een zieke hond of kat kunnen de medische kosten flink oplopen. Met een dierenverzekering kan je ervoor zorgen dat jouw hond of kat goede medische zorg krijgt. Een bezoekje aan de dierenarts kan namelijk flink oplopen. Met een dierenverzekering kan je de medische kosten die hiermee gemoeid zijn, geheel of gedeeltelijk dekken. Onverwachte kosten worden hierdoor gedekt. Een fijne geruststelling als er toch wat vervelends gebeurt.

De diergeneeskunde in Nederland staat hoog in het vaandel. Veel geavanceerde methodieken zijn tegenwoordig mogelijk, maar hier zit wel een prijskaartje aan. Daarom sluiten steeds meer Nederlanders een dierenverzekering af.

€ 4,38 p/mnd

€ 5,06 p/mnd

€ 10,26 p/mnd

€ 12,28 p/mnd

€ 14,76 p/mnd

Bovenstaande premies zijn berekend met kleine honden en katten. Als je een volwassen huisdier hebt zal je maandelijks meer premie moeten betalen. Bekijk op de site van de verzekeraar voor je actuele premie.

Waarom een dierenverzekering?

In Nederland zijn er 279.000 huisdier eigenaren die zijn of haar hond of kat al heeft verzekerd. Onze trouwe viervoeter wil je natuurlijk goed voor kunnen zorgen. Een huisdier is namelijk een grote verantwoordelijkheid. En die moet je ook financieel kunnen dragen. Met een huisdierverzekering ontzorg je jezelf. Een huisdierbezit is namelijk een verantwoorde keuze voor nu en de toekomst.

Wat zijn de kosten van een dierenverzekering?

 • De kosten van een dierenverzekering voor je huisdier is gebaseerd op een aantal factoren.
 • De leeftijd van je huisdier.
 • De leeftijd van je huisdier tijdens de aanvraag.
 • Het ras.
 • Het gewicht.
 • De verzekeringsmaatschappij waar je wilt verzekeren.

Over het algemeen geldt, hoe jonger het dier, hoe lager de instap premie bedraagt. Je doet er verstandig aan om dierenverzekering tijdig af te sluiten en niet te lang te wachten. Het verzekeren van oudere huisdieren is over het algemeen een stuk duurder. Dit verschilt ook weer per verzekeringsmaatschappij. Een goede afweging is hierdoor noodzakelijk. Vergelijk daarom je hondenverzekering of kattenverzekering bij verschillende verzekeraars om tot een juiste keuze te komen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een dierenverzekering?

Een dierenverzekering is niet verplicht in Nederland. Het afsluiten van een dierenverzekering kan wel veel voordelen met zich meebrengen. Wij hebben een overzicht gemaakt van alle voor- en nadelen.

Voordelen dierenverzekering

 • Als je een dierenverzekering afsluit, dan heb je meer zekerheid dat de medisch kosten en zorg wordt gedekt. De uitgaven voor een ziekte of ongeluk lopen snel op, helemaal als een operatie nodig blijkt.
 • Je hebt meer grip op de kosten. Je betaalt een maandelijkse premie, net zoals bij je eigen zorgverzekering gebeurt. Eventuele onverwachte kosten worden hierdoor voorzien en heeft minder impact op je financiële situatie.
 • Je bepaalt zelf de dekking en daarmee de hoogte van de maandelijkse premie.

Nadelen dierenverzekering

 • Heb je al een huisdier wat ouder is, dan is het vaak niet aantrekkelijk om een dierenverzekering af te sluiten. De premie is dan vaak te hoog.
 • Je betaalt net zoals bij je zorgverzekering een eigen risico.
 • Hoe hoger de dekking, hoe hoger de premie zal bedragen. 100% dekking is mogelijk, maar dan zal de maandelijkse premie oplopen. Je kunt ook kiezen voor een lagere dekking, bijvoorbeeld 50% of 75%. Dit resulteert in een lager maandbedrag.

Hoe is een dierenverzekering opgebouwd?

Welke dierenverzekering het beste past bij jouw kat of hond is afhankelijk van een aantal factoren. Wanneer je bijvoorbeeld een ouder huisdier wilt verzekeren, kan je hiervoor niet overal terecht. Het is daarom eerst belangrijk om op een rijtje te zetten waar je precies naar op zoek bent. Je zult ongetwijfeld op prijs willen vergelijken, maar houd rekening dat de dekkingsvoorwaarden net zo belangrijk zijn. Let daarom vooral op de maximale vergoeding, het eigen risico en de verschillen in dekking, wanneer je een dierenverzekering gaat vergelijken.

 1. Maximale vergoeding
 2. Sommige medische kosten kunnen hoog uitvallen. Weet je of er een bepaalde ingreep nodig is? Dan is het raadzaam om uit te rekenen wat de maximale vergoeding bedraagt en of dit binnen de dekking valt. Je betaalt een eigen risico, in de vorm van een eenmalig bedrag, of een eigen bijdrage in de vorm van een percentage. Als het een percentage bedraagt, dan kunnen de kosten alsnog hoog oplopen. Het is verstandig een goede berekening te maken.

 3. Eigen risico
 4. Net als bij een zorgverzekering, betaal je een eigen risico als je een kosten claim indient. De meeste huisdier verzekeraars hanteren een percentage over de claim. HEMA hanteert daarentegen alleen een eigen bijdrage. Een goede afweging kan veel doorlopende kosten besparen. Verwacht je regelmatig kleine bezoekjes te hebben bij de huisdierenarts, dan is het raadzaam een zo laag mogelijk eigen risico te hanteren.

 5. Dekking & voorwaarden
 6. Elke verzekeraar heeft een andere dekking en voorwaarden. Daarbinnen zijn er verschillende polissen mogelijk. Van een basispakket tot een zeer uitgebreid pakket. Voordat je een berekening wilt gaan maken, is het verstandig uit een te zetten waarvoor je jouw huisdier wilt gaan dekken. Je wilt voorkomen dat bepaalde behandelingen straks niet gedekt zijn voor jouw huisdier. Maar weeg ook af hoeveel je zelf wilt bijdragen en wat je financiële situatie toelaat.

Heb ik wel een dierenverzekering nodig?

Niet iedereen zal zijn of haar hond of kat willen verzekeren. Wanneer je in bezit bent van een dure rashond- of kat, dan zal de afweging wat makkelijker zijn. Over het algemeen worden rasdieren vaker ziek. Hierdoor kan het gunstig zijn om je huisdier te verzekeren. Een alternatief is om maandelijkse een geldbedrag opzij te zetten. Dan heb je een spaarpotje als je huisdier de nodige zorg nodig heeft. Wel zo verantwoord.