Opslag duurzame energie

Opslag duurzame energie (ODE) is een energiebelasting waarmee de overheid de subsidie voor duurzame energie betaalt. De opslag duurzame energie wordt per 2013 via de energierekening bij huishoudens en bedrijven in rekening gebracht. Dankzij de extra energiebelasting kan de overheid de productie van groene energie stimuleren.

Financiering duurzame energie

Met de opbrengst van de ODE financiert de overheid de subsidiepot Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+). opslag duurzame energie Ondernemers die energie opwekken en daarbij het milieu niet of nauwelijks belasten, kunnen deze subsidie aanvragen. Zo streeft de overheid in 2020 naar een aandeel van 14% groene energie in Nederland. De opslag duurzame energie is nodig om dit doel te behalen.

Bekijk voor meer informatie ook eens onze duurzame energie pagina.

Uitleg energierekening opslag duurzame energie

De ODE is een vorm van energiebelasting en wordt via je energierekening bij je in rekening gebracht. Daarna draagt de energieleverancier de energiebelasting af aan de overheid. Wil je meer weten over je energierekening? Ook over de opbouw ervan? Lees dan verder op de pagina uitleg energierekening.

Wat is de Regulerende Energie Belasting (REB)?

De Regulerende Energie Belasting is een belasting op het verbruik van je gas en stroom. Het doel van de REB is om het verbruik van fossiele brandstoffen minder aantrekkelijk te maken.

Wat is de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)?

Het doel van de subsidieregeling is om energieleveranciers te stimuleren om duurzame energie te produceren. Fossiele brandstoffen zijn op dit moment nog steeds goedkoper dan groene energie. Energieleveranciers krijgen via de SDE+ het prijsverschil vergoed als ze duurzame energie leveren tegen het tarief van grijze energie.

[esos-chat]