Leveringskosten

Leveringskosten zijn de kosten die je aan je energieleverancier betaalt voor de levering van stroom en gas. De leveringskosten van stroom en gas bestaan uit twee verschillende onderdelen; een vast bedrag en een variabel bedrag. 

Vaste en variabele leveringskosten

De leveringkosten van gas betaal je per m³ en de leveringskosten van elektriciteit in kWh. Deze kosten kunnen verdeeld worden in twee onderdelen:

  1. Vaste leveringskosten: dit zijn de kosten die je standaard betaalt, ongeacht je gebruik.
  2. Variabele leveringkosten: de kosten die je betaalt afhankelijk van de door jouw verbruikte eenheden (per m³ of kWh) vermenigvuldigt met de tarieven van je energieleverancier.

Percentage van de totale energierekening

In 2015 maken de leveringskosten 45% uit van de totale energierekening. De netwerkkosten en meterkosten nemen 19% in en de belastingen 36% van je energierekening. Lees hier meer over de opbouw van je energierekening.

Regiotoeslag gaslevering

Sinds 2005 geldt er voor gas een extra toeslag. De transporttoeslag. Deze toeslag geldt voor het transport van gas over het landelijk transportnet van de Gasunie. Dit betekent dat hoe dichter je bij het winningsgebied van gas in Groningen je woont, hoe minder je betaalt aan transportkosten. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog deze toeslag is.

Overstappen naar een voordeliger leveringstarief

Leveringstarieven verschillen per energieleverancier. Omdat energieleveranciers zelf mogen bepalen hoeveel zij rekenen voor de levering van stroom en gas, is het mogelijk dat een andere energieleverancier een betere prijs biedt. Het vergelijken van energiecontracten maakt dan ook wel degelijk verschil. Wij helpen je binnen een paar minuten een vergelijking te maken via onze energievergelijker.

[esos-chat]