Kleinverbruiker

De Gas- en Elektriciteitswet maken onderscheid in groot- en kleinverbruikers van gas en elektriciteit. Een kleinverbruiker heeft een kleinere aansluiting van gas en licht en verbruikt minder energie. Je vindt de grootte van je aansluiting in de meterkast of op je energierekening. Binnen de kleinverbruikers wordt onderscheid gemaakt in zakelijke kleinverbruikers en particuliere kleinverbruikers.

Kleinverbruiker elektriciteit

Ben je een kleinverbruiker en heb je een elektriciteitsaansluiting van 3 x 80 Ampère of minder? De meeste aansluitingen voor woningen zijn kleinverbruikers. Ook kleinzakelijke ondernemingen in het MKB zijn vaak kleinverbruikers.

Kleinverbruiker gas

Je bent een kleinverbruiker voor de Gaswet als je maximaal 40m3 gas per uur verbruikt met een G25 gasmeter. Een gemiddeld huishouden bezit meestal een G4- of G6-gasmeter met een doorlaatwaarde van maximaal 10 kubieke meter (m3) per uur. Als kleinverbruiker kun je niet onderhandelen met je energieleverancier over de prijs, als grootverbruiker wel.

Onderscheid groot- en kleinverbruiker

In de Elektriciteit- en Gaswet wordt onderscheid gemaakt tussen een grootverbruiker en een kleinverbruiker in gas. Dit is nodig om onder andere de hoogte van de opzegvergoeding die een energieleverancier in rekening mag brengen te bepalen. Een energieleverancier moet over een speciale vergunning van de Autoriteit Consument & Markt beschikken voor er geleverd mag worden aan kleinverbruikers. Kleinverbruikers zijn zo beter beschermd dan grootverbruikers.

Zakelijke en particuliere kleinverbruikers

Binnen de kleinverbruikers is er weer onderscheid tussen particuliere en zakelijke klanten. Consumenten hebben in tegenstelling tot bedrijven een bedenktijd van 14 dagen als zij een energiecontract afsluiten. Ook de hoogte van de opzegvergoeding die een energiebedrijf in rekening mag brengen verschilt.

[esos-chat]