Kernenergie

Kernenergie is energie die wordt opgewekt door kernreacties waarbij atoomkernen betrokken zijn. Het proces achter kernenergie wordt kernsplitsing genoemd. Kernenergie valt niet onder duurzame energie vanwege bijvoorbeeld het radioactieve kernafval dat overblijft.

Kernsplitsing

Kernsplitsing of kernsplijting is een natuurkundig proces waarbij een neutron (atoomkerndeeltje) wordt toegevoegd aan een zware onstabiele atoomkern als Uranium. Hierdoor deelt of splijt de zware atoomkern in 2 of meer lichtere atoomkernen. Hierbij komt veel energie vrij. Kernsplitsing is een manier om een grote hoeveelheid energie te produceren. Kernsplitsing is een kettingreactie. Het proces van kernsplitsing gaat continu door. Een kerncentrale houdt deze kettingreacties onder controle in een kernreactor.

Elektriciteit opwekken uit stoom

Bij kernsplitsing komt energie vrij in de vorm van warmte. Met die warmte wordt water uit de warmtewisselaar opgewarmd zodat er stoom ontstaat. Het stoom zet de turbines en vervolgens de generators in werking. In de generator ontstaat elektrische energie.

Voordelen en nadelen kernenergie

Voordeel van kernenergie is dat de grondstof Uranium relatief goedkoop is. Een nadeel is dat bij de opwekking van kernenergie CO2 vrijkomt. Het grootste nadeel van kernenergie is echter het radioactieve afval dat overblijft. Radioactief afval is erg milieuonvriendelijk, omdat het zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het meer dan tienduizenden jaren duurt voordat het is afgebroken.

Hoeveelheid kernenergie

Ongeveer 10% van de elektriciteit die we in Nederland gebruiken, is opgewekt uit kernenergie. De enige werkende kerncentrale van Nederland staat in Borssele (Zeeland). Deze centrale levert jaarlijks ongeveer 4 miljard kWh elektriciteit uit kernenergie. Genoeg voor ruim een miljoen huishoudens. Nederland importeert ook elektriciteit uit bijvoorbeeld Frankrijk, België en Duitsland, die deels opgewekt is met kernenergie.

Nieuwe techniek: kernfusie

Bij kernfusie worden lichte kernen van verschillende atomen samengesmolten tot een zwaardere kern. Bij de samensmelting gaat massa verloren waardoor veel energie vrijkomt. De vrijgekomen energie kan helaas nog niet verantwoord gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. Dit komt omdat voor het kernfusieproces hele hoge temperaturen nodig zijn. Bij kernfusie is er geen kettingreactie zoals bij kernsplitsing. Bij kernsplitsing komen deeltjes vrij die de volgende kernfusie starten. Voordeel van kernfusie is dat er, in tegenstelling tot kernsplitsing, geen radioactief afval achterblijft. Wetenschappers proberen om die reden kernfusie te ontwikkelen als schone en veilige energiebron op aarde.

[esos-author-bio title=”Nick” author_email=”nick@overstappen.nl” author_img=”/assets/Nick.png”] Nick is onze energie-expert. “Vind je duurzaamheid belangrijk? In onze vergelijker kun je filteren op groene stroom.”[/esos-author-bio]

[esos-chat]