Internetsnelheid
Internetsnelheid is de snelheid of doorvoercapaciteit van je internetaansluiting uitgedrukt in Mb. De daadwerkelijke internetsnelheid kan lager liggen door de afstand ten opzichte van de wijkcentrale, bij een ADSL-verbinding. Of er zijn op dat moment veel gebruikers van kabelinternet waardoor de snelheid lager wordt.
Effectieve downloadsnelheid
De effectieve downloadsnelheid is de daadwerkelijke downloadsnelheid van internetgebruikers. De theoretische downloadsnelheid waarmee internetaanbieders adverteren is vaak niet haalbaar door de afstand tot de telefooncentrale (bij ADSL) of het aantal gebruikers (bij kabelinternet). Met een speedtest kun je de effectieve downloadsnelheid bij je thuis meten.
Factoren buitenshuis die de snelheid verlagen
Veel internetaanbieders verkopen producten met een downloadsnelheid van 20 Mb tot 120 Mb. In de praktijk is de effectieve snelheid sterk afhankelijk van:
- de afstand tussen de telefoonaansluiting en de telefooncentrale, de kwaliteit van het koper en de demping (bij ADSL).
- Het aantal gebruikers van de internetverbinding (bij kabelinternet)
Als de in de praktijk leverbare snelheid te laag is kan de internetaanbieder het pakket niet leveren.
Factoren binnenshuis
Naast externe factoren zijn er ook aspecten in de huisomgeving die de snelheid beïnvloeden. Aandachtspunten voor internet via ADSL:
- Plaats de modem zo dicht mogelijk bij het IS/RA-punt (telefoonaansluiting in de woning).
- Zorg dat er vanuit het IS/RA-punt geen vertakkingen aanwezig zijn.
Een te grote afstand en vertakkingen zorgen voor ‘echo’s’ op de lijn. Hierdoor wordt de kwaliteit van het ADSL2+ signaal minder sterk. Daarnaast wordt de kwaliteit van vast bellen via internet en de downloadsnelheid minder.
Verschil in upload- en downloadsnelheid
Er is (behalve bij glasvezel) een verschil tussen de download(ontvangst)- en upload(verzend)-snelheid. De uploadsnelheid waarmee je bestanden naar internet stuurt is meestal veel lager. Voor smallband en breedband zijn verschillende internetsnelheden mogelijk.
Internetsnelheid smal- en breedband
- Smalbandinternet toegang Er wordt van internettoegang via smalband gesproken als het gaat om internet via de normale, analoge telefoonlijn. Dit betekent een snelheid tot 128 kilobit per seconde, gebaseerd op maximaal 2 ISDN-kanalen.
- Breedbandinternet toegang Breedband is een snelle verbinding met een netwerk. De doorvoercapaciteit geeft de internetsnelheid aan, weergegeven in kilobits of megabits per seconde. Volgens de definitie van de Organisatie voor Economische Samenwerking (OESO) is er sprake van een breedbandverbinding bij een minimale downloadsnelheid van 256 kbit/s.
Mbit’s
Met Mbit/s (megabits per seconde) wordt de snelheid van gegevensoverdracht aangegeven. Veel ADSL-abonnementen bieden nu snelheden aan van 20 Mbit/s. In advertenties wordt dan gesproken over 20 Mb. Internetabonnementen via kabel leveren downloadsnelheden tot zo’n 120 Mbit/s. Alle snelheden op Overstappen.nl worden weergegeven in Mbit/s.
Kbit/s
Kilobits per seconde (Kbit/s of kb/s, vroeger ook wel afgekort als kbps) is een verouderde eenheid om internetsnelheid weer te geven. De snelheid waarmee je bestanden naar je computer downloadt wordt meestal weergegeven in Kilobytes per seconde (kB/s).
Een byte bestaat uit 8 bits. Om van Kbit/s naar kB/s te gaan moet je door 8 delen. Bijvoorbeeld 1024 Kbit/s gedeeld door 8 wordt 128 kB/s. Een internetabonnement met 1024 Kbit/s heeft dus een maximale doorvoersnelheid van 128 kB/s. Als een internetaanbieder adverteert met een snelheid van 3 Mb bedoelt de aanbieder 3072 kilobits per seconde (3Mb/s) wat resulteert in een snelheid van 384 kB/s.