Inkomensafhankelijke bijdrage

Voor de zorgverzekering betaal je twee verschillende premies. De basisverzekering met eventueel een aanvullende verzekering en een inkomensafhankelijke bijdrage. De inkomensafhankelijke bijdrage is een bedrag dat over je loon of uitkering aan de Belastingdienst wordt betaald. Sinds 1 januari 2013 wordt de inkomensafhankelijke bijdrage in veel gevallen (bij loondienst of WW-uitkering) niet meer op je loon ingehouden. De werkgever of uitkeringsinstantie betaalt de bijdrage direct aan de Belastingdienst.

Inkomensafhankelijke bijdrage via de ‘werkgeversheffing’

Ben je bijvoorbeeld in loondienst of ontvang je een WW-uitkering? Je werkgever of uitkeringsinstantie betaalt sinds begin 2013 de ‘werkgeversheffing Zvw’ direct aan de Belastingdienst. Dit is 7,75% van het ‘bijdrage-inkomen’. Het bedrag wordt dus niet meer ingehouden op je loon of uitkering en je krijgt geen vergoeding van de werkgever of uitkeringsinstantie. Als je bijdrage-inkomen boven een bepaald bedrag uitkomt, hoeft de werkgever over de rest van je inkomen geen werkgeversheffing te betalen.

Zelf de inkomensafhankelijke bijdrage betalen

In andere gevallen, bijvoorbeeld als je als freelancer werkt, ontvang je van de Belastingdienst een aanslag ‘inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet’. Kijk voor meer informatie over de inkomensafhankelijke bijdrage op de website van de Belastingdienst.
[esos-chat]

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 veranderen de huidige dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
[esos-buttons title=”Zorgverzekeringen vergelijken” size=”pijl” funnel=”zorg” url=”/zorgverzekering/”]