Biomassa
Biomassa bestaat uit plantaardig en dierlijk materiaal, zoals hout en mest. Biomassa kan via vergisting, verbranding of vergassing omgezet worden in gasvormige en vloeibare brandstoffen, elektriciteit en warmte. De energie die uit de biologische massa wordt opgewekt heet bio-energie.
Wat is biomassa?
De term ‘biomassa’ vindt zijn oorsprong in de biologie, daar wordt het gebruikt om de hoeveelheid biologische massa in een bepaald ecosysteem uit te drukken. In een woestijn is de hoeveelheid biologische massa bijvoorbeeld relatief laag, terwijl dit in een regenwoud juist heel hoog is. De definitie die in de Europese Richtlijn voor Hernieuwbare Energie staat is:
“De biologisch afbreekbare fractie van producten, afvalstoffen en restanten van de landbouw (met inbegrip van plantaardige en dierlijke stoffen), de bosbouw, de visserij- en aquacultuursector en aanverwante bedrijfstakken en ook de biologisch afbreekbare fractie van industrieel en huishoudelijk afval.”
De laatste jaren wordt biomassa vooral als organische materie gezien waarmee energie kan worden opgewekt. Deze materie bestaat uit plantaardig en dierlijke materiaal en bevat voornamelijk koolstof, zuurstof en waterstof. Vroeger was het de belangrijkste brandstof voor de mens, maar in de loop der jaren hebben fossiele brandstoffen deze rol overgenomen. Tegenwoordig maken steeds meer landen gebruik van duurzame energiebronnen zoals om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Soorten biomassa
Meer dan de helft van onze duurzame energie is afkomstig uit de verbranding van biomassa. Er zijn 2 verschillende soorten:
- biomassa uit afval, zoals snoeiafval, rest- en afvalhout uit de industrie, gft, rioolwaterslib, oud papier en agrarisch restafval.
- biomassa dat speciaal is geteeld voor energiedoelen. Hieronder vallen suikerriet, mais, koolzaadolie, palmolie, en dierlijke vetten.
Voordelen biomassa
- Het is een duurzame energiebron
Ook al komt er bij de verbranding het broeikasgas CO2 vrij, de verbranding van biomassa wordt toch beschouwd als een CO2-neutraal proces. Dit komt omdat de CO2 die vrijkomt deel uitmaakt van de koolstofcyclus, die de hoeveelheid CO2 in de lucht constant houdt. Daarom mag dit toch als groene energie worden beschouwd.
- Het is mengbaar
Het is mogelijk om biomassa te gebruiken in combinatie met andere verbrandingsmethoden. Zo vindt er in Nederland bijvoorbeeld veel bijstook met biomassa plaats. Dit betekent dat er kolen worden aangevuld met een bepaald percentage biomassa.
- Er is een stabiele aanlevering
Voor de opwekking van duurzame energie zijn we vaak afhankelijk van externe factoren. Zo hebben we zon nodig voor de zonnepanelen en wind om de wieken van de windmolens te laten draaien. Bij biomassa is hier geen sprake van, er is sprake van een stabiel aanbod.
Nadelen van biomassa
- Luchtvervuiling
Bij de verbranding komt niet alleen CO2 vrij, maar ook schadelijke stoffen als fijnstof en diverse zwavel- en stikstofoxiden. Deze stoffen vormen een smog en kunnen bij inademing gezondheidsklachten veroorzaken. Daarnaast is de uitlaat van voertuigen op biobrandstoffen niet schoner dan op benzine of diesel.
- Gaat ten koste van voedsel
Het gebruik van biomassa kan ten koste gaan van de voedselproductie. Bijvoorbeeld wanneer boeren een akker gebruiken voor de productie van biobrandstof in plaats van het verbouwen van gewassen. Als landen minder voedsel produceren dan stijgen de voedselprijzen.
- Schade biodiversiteit
Het verbouwen van biomassa neemt veel ruimte in beslag. Als gevolg hiervan moeten bestaande bossen en ecosystemen wijken om plaats te maken voor bijvoorbeeld een palmolieplantage. Dit kan resulteren in een bedreiging van bepaalde plant-en diersoorten, maar ook in een afname van de hoeveelheid CO2 die wordt opgenomen uit de lucht. Een regenwoud neemt namelijk veel meer CO2 uit de lucht dan een akker.
Is bio-energie duurzaam?
In hoeverre bio-energie (groen gas uit biogas of stroom uit biogas) duurzaam is valt te betwisten. Bio-energie is pas 100% duurzaam als de voorraad biomassa onuitputtelijk is, zoals bij zonne-energie. De duurzaamheid hangt ook af van de gebruikte grondstoffen. De teelt van duurzame biomassa, mag niet concurreren met voedselproductie. Verder komen bij het verbranden van de massa schadelijke stoffen vrij. Volgens sommigen mag je deze energievorm daarom niet als duurzaam beschouwen.
Duurzame energie vergelijken
Wil je bijdragen aan een beter milieu? Kies dan voor duurzame energie. Dit heet ook wel groene energie. Bij Overstappen.nl kun je alle energieleveranciers vergelijken die groene energie aanbieden. Hierbij kun je je voorkeuren instellen, waardoor je de beste en goedkoopste keuze maakt.