APK-keuring

Een APK-keuring is een wettelijk verplichte keuring in heel Europa. APK staat voor Algemeen Periodieke Keuring. Deze keuring is ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. De auto wordt op een aantal technische en verkeersveilige aspecten gekeurd door een erkend garagebedrijf.

Nieuwe auto’s die op benzine rijden moeten (sinds 2008) vier jaar na de ingebruikname voor het eerst worden gekeurd, daarna twee keer om de twee jaar en vervolgens ieder jaar. Nieuwe auto’s die op diesel of lpg rijden moeten de eerste keer na 3 jaar worden gekeurd en daarna ieder jaar. Auto’s die ouder zijn dan 30 jaar hoeven om de 2 jaar worden gekeurd. In Nederland staat de APK als plicht in beschreven in de Wegenverkeerswet. Volgens deze regel moet elke personenauto of bedrijfsauto, die beladen niet zwaarder is dan 3500 kg, regelmatig gecontroleerd worden.

Tijdens de APK-keuring wordt er op verschillende onderdelen gelet:

  • chassisnummer
  • milieu
  • verkeersveiligheid (  bijvoorbeeld: remmen, banden, verlichting)

Kilometerstand

Sinds 1999 is het wettelijk verplicht om de kilomterstand van de auto te registreren tijdens de APK-keuring. Vervolgens wordt de kilometerstand geregistreerd in het systeem van de stichting Nationale Auto Pas (NAP).

Afkeuring

Als de auto wordt afgekeurd dan krijg je tot de vervaldatum de tijd om je auto te laten repareren. Je mag alleen op de openbare weg rijden naar de garage. Zodra de auto weer klaar is wordt deze alsnog goedgekeurd en mag je weer de weg op.

Controle

De RDW laat regelmatig steekproefsgewijs een aantal auto’s een herkeuring ondergaan. Dit is om te kijken of de garage de auto ook terecht heeft goedgekeurd of afgekeurd. Zo’n steekproef wordt bij ongeveer 3% van alle gekeurde auto’s uitgevoerd. De RDW doet dit omdat de keurmeesters vaak niet onafhankelijk zijn en  er wordt met enige regelmaat een auto afgekeurd die gewoon in orde is.

 

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto”  url=”/autoverzekering/”] [esos-chat]