Aardwarmte en bodemwarmte
Aardwarmte en bodemwarmte zijn beide vormen van duurzame energie. Aardwarmte komt vanuit de diepe kern van de aarde, terwijl bodemwarmte zich meer aan de oppervlakte van de aarde bevindt. In Nederland is het erg lastig om aardwarmte te bereiken. Daarom maken we vooral gebruik van bodemwarmte om onze woningen te verwarmen.
Wat is aardwarmte?
Aardwarmte komt vanaf de kern van de aarde. De hitte die vanuit de kern van de aarde komt verspreidt zich door de verschillende aardlagen van binnen naar buiten. De aardwarmte die we kunnen gebruiken bevindt zich op een diepte vanaf 500 meter.
In Nederland wordt er relatief weinig gebruik gemaakt van aardwarmte. Dit komt doordat de kosten van het ophalen van aardwarmte er hoog zijn. Tegenwoordig maken verschillende woonwijken in Nederland gebruik van aardwarmte.
Wat is bodemwarmte?
Bodemwarmte is de warmte die ontstaat doordat de zon de grond verwarmt. De warmte kan door de verplaatsing van bodemwater tot wel enkele honderden meters diep komen. Daarnaast is het mogelijk om tot 100 meter diepte warmte uit de bodem te halen. Deze warmte verwarmt verschillende woonwijken in Nederland.
Stadswarmte en restwarmte
Er zijn verschillende woonwijken in Nederland die gebruik maken van stadswarmte. Stadswarmte bestaat vaak uit een combinatie van restwarmte die industriële bedrijven afgeven en aardwarmte.
Voordelen van aardwarmte en bodemwarmte
- Aard- en bodemwarmte is duurzame energie en zorgt nauwelijks voor vervuiling, uitstoot van CO2 en klimaatverandering
- Er is een hoog rendement voor verwarming
- De bron van de warmte is onbeperkt beschikbaar
Aardwarmte en bodemwarmte gebruiken
Nederland maakt relatief weinig gebruik van aardwarmte en bodemwarmte. In andere landen is de bodem vaker geschikt voor het gebruik van aardwarmte. Er zijn ongeveer 60 landen die hier gebruik van maken. Ijsland is een van die landen en daar is 80 procent van alle warmtevraag afkomstig van aardwarmte.
Warmtepomp
Je kunt met een warmtepomp zelf warmte opwekken voor woningverwarming en water. Een warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet dit om in een bruikbare temperatuur. Een warmtepomp gebruikt zelf wel stroom, maar je gaskosten zullen daarentegen flink dalen.