Auto overschrijven

Het blijft een heuglijk moment: de aanschaf van een nieuwe auto. Je ziet jezelf al helemaal zitten, soepel zoeven over kronkelende weggetjes met de zon in je spiegels. Maar voor je de weg op gaat, moet de auto eerst wel echt van jou zijn. Dit doe je door het kenteken over te schrijven op jouw naam. Maar hoe kan je een auto overschrijven? Waar kan het en wat heb je nodig? We leggen het uit.

Vergelijk je autoverzekering

Waarom het kenteken overschrijven?

Zolang het kenteken op naam van de oude eigenaar geregistreerd staat, is de auto nog niet van jou. Met een overschrijving is de auto officieel jouw eigendom en ben jij verantwoordelijk, bijvoorbeeld voor het afsluiten van een autoverzekering. De oude eigenaar is hiervan dan officieel gevrijwaard.

auto overschrijven

Wat je nodig hebt

Om een auto te kunnen overschrijven heb je een aantal documenten nodig, waarvan een deel nog in bezit is van de oude eigenaar. Zorg dus altijd dat de verkoper deze documenten kan overhandigen. De meeste mensen hebben inmiddels een plastic kentekenbewijs op creditcardformaat. Toch kan het zijn dat je een ouderwets papieren kentekenbewijs tegenkomt.

Bij een papieren kentekenbewijs

  • het tenaamstellingsbewijs
  • het overschrijvingsbewijs
  • een geldig legitimatiebewijs

Bij een kentekencard

  • de kentekencard
  • de tenaamstellingscode
  • een geldig legitimatiebewijs

Waar kan ik een auto overschrijven?

Je auto overschrijven bij een postkantoor of kentenkenloket

De meeste mensen gaan voor het overschrijven van het kenteken nog steeds naar het postkantoor. Op de website van PostNL zie je waar het dichtstbijzijnde postkantoor gevestigd is. Een alternatief is een kentekenloket. Dit zijn over het algemeen autogarages met een volmacht van de RDW. De locaties van een kentekenloket zitten door heel Nederland.

Online je auto overschrijven

Je kunt een auto tegenwoordig online overschrijven bij de RDW. Hiervoor heb je wel enkele aanvullende zaken nodig. Je hebt een DigiD nodig om in te loggen bij de RDW. Vervolgens heb je een modern rijbewijs van na 14 november 2014 nodig. Elk geldig paspoort of identiteitskaart is ook geschikt. Deze dien je namelijk te scannen met de RDA lezer-app, die vooralsnog alleen beschikbaar is voor Android Smartphones met een kaartlezer.

Wat je allemaal meekrijgt

Waar je de auto ook laat overschrijven, je krijgt altijd direct een tenaamstellingsverslag met de eerste 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode mee. Dit is voor jou om goed te bewaren. Daarnaast krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit is voor de verkoper. Meestal vindt de sleuteloverdracht pas na overhandiging van dit bewijs plaats. Het daadwerkelijke kentekenbewijs volgt de volgende werkdag in de brievenbus. Hierbij zitten ook de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode. Bewaar deze goed!

Je auto op zaterdag overschrijven

Een kenteken overschrijven op zaterdag is absoluut mogelijk! Postkantoren en kentekenloketten zijn op zaterdag gewoon open. Ook kun je online op elk gewenst moment je auto overschrijven.

Je auto op zondag overschrijven

Een kenteken overschrijven op zondag is ook mogelijk. Op zondag zijn veel postkantoren en kentekenloketten gesloten, maar niet allemaal. Kijk op de website van PostNL of kentekenloket.nl voor de openingstijden van de vestigingen. Het is helaas niet mogelijk te filteren op openingstijden, dus je zult even moeten zoeken. Online bij de RDW kun je uiteraard ook op zondag terecht.

Vergeet je nieuwe auto niet te verzekeren!

Gefeliciteerd! De auto is nu officieel van jou. Daarmee ben je ook verantwoordelijk voor de juiste verzekering. Een WA-verzekering is in Nederland namelijk verplicht voor alle motorvoertuigen. Wil je je autoverzekering berekenen? Voer snel je gloednieuwe kenteken in en vind de beste deal voor je nieuwe auto. Veel rijplezier!

Autoverzekeringen vergelijken